Eksperter kræver overset miljøbombe undersøgt

15. september 2022 kl. 06:001
spildevandsslam PFAS slam
Miljøstyrelsen er ved at udarbejde en massebalanceanalyse for destruktion af PFAS-holdigt spildevandsslam. Projektet forventes færdiggjort i år. Illustration: settapongd / BigStockPhoto.
De bekymrende fund fra udlandet bør føre til nye undersøgelser af hvorvidt PFAS destrueres ved forbrænding eller ej, mener tre eksperter. Miljøstyrelsen fortæller, at de forventer nye resultater fra et forsøg med destruktion af PFAS-holdigt spildevandsslam inden årets udgang.
Artiklen er ældre end 30 dage

De farlige PFAS-industrikemikalier destrueres ikke på affaldsforbrændingsanlæg, men spredes i stedet til omgivelserne. Det indikerer erfaringer fra udlandet, og nu opfordrer danske eksperter til at det undersøges, om forbrændingsanlæggene kan være en overset forurener.

»Vi burde undersøge det her. Det er den eneste måde, hvorpå vi får nogenlunde sikkerhed for, om det er et problem. Hvis det er et problem, må man så finde ud af, hvad der helt konkret kan gøres,« siger Tore Hulgaard, chefrådgiver i Rambøll.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
19. september 2022 kl. 19:02

Det er ikke problemfrit at få fjernet PFAS fra forbrændingsanlæggene. Disse stoffer findes i en lang række hverdagsprodukter, som det ikke er helt ligetil at få styr på. Regntæt overtøj, fodtøj og iøvrigt sikkert i en lang række produkter, hvor vi ikke forventer at finde disse stoffer. Når PFAS spredes fra affaldsforbrændingsanlæg, skyldes det jo, at stofferne tilføres anlæggene - og det er næppe i form af industriaffald i større mængder, men fra almindelige husholdningers kasserede emner med indhold af disse stoffer. Så det haster med at få styr på, hvor de findes, så vi kan få dem sorteret ud.

Har i kassen med skoplejemidler netop fundet en tube med skocreme, der indeholder 'lanolin og flour' til at sikre, at skoene er vandtætte! Den er ganske vist ikke brugt i årevis, men nu skal den altså ud - som kemikalieaffald. Tilsvarende stoffer findes formentlig også i en spraydåse til imprægnering af overtøj! Den går samme vej.