Debat: Er Fyn det gode eksempel eller EU's sorte får?

10. januar kl. 05:302
DALL-E
Er Odense Renovations centralsorteringsmodel et flagskib i dansk affaldssortering, eller et skridt i modsat retning af den europæiske konsensus? To af Danmarks førende forskere debatterer her modellen. Illustration: DALL-E.
Er eftersortering af affald og PtX-plast fremtidens model, eller er det stik imod den europæiske tankegang at droppe kildesorteringen? To forskere giver her deres vurdering af den fynske affaldssorteringsmodel.
Artiklen er ældre end 30 dage

I løbet af november måned har der været en del debat i WasteTechs spalter omkring den fynske model for affaldssortering.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
12. januar kl. 13:18

Gad vist om definitionen på restaffald er den samme i de lande, hvor man sorterer? Hvis man sorterer tørt affald for sig selv - incl. plast og fødevarekartoner, vil jeg tro, at en sortering kan gennemføres.

MEN dansk restaffald indeholder ikke kun tørt affald. Det indeholder også plastemballager med større rester af indhold, brugte bleer og andre typer kontamineret affald. Dvs. at de indsamlede mængder - efter at være presset og æltet sammen i en komprimatorbil - skal skilles ad og sorteres til genanvendelse - med robotter naturligvis, for i et sådant miljø må ingen personer befinde sig uden at være iført 'rumdragt' og friskluftforsyning.

Jeg er ret overbevist om, at arbejdstilsynet vil blive nødt til at lukke et sådant sortereanlæg meget hurtigt, fordi man så heller ikke kan komme ind og reparere anlægget, når de mekaniske dele skal justeres eller svigter af den ene eller den anden grund. Og det vil de uvægerligt gøre af og til (læs dagligt).

Vi har i vores hjem netop kasseret en plastbeholder med muggen dressing - ca. 3 dl. og en tilsvarende med gammel madolie. De er lagt i restaffaldet og indholdet vil uvægerligt blive presset ud i forbindelse med håndteringen i komprimatorbilen (som er en to-kammerbil med madaffald i det ene rum og restaffald i det andet).

Pointen er, at de genanvendelige materialer, som man forestiller sig at sortere ud, utvivlsomt vil være forurenet med såvel madrester som ble-indhold. I praksis betyder det, at rensning skal ske umiddelbart efter sortering, da man ved umiddelbar opbalning, vil få baller som er stærkt forurenede - og som vil stille krav på det næste anlæg, som de næppe vil kunne opfylde. Hvilke anlæg vil modtage affald, som kort sagt er fyldt med lort - og er direkte sundhedsskadelige at komme i nærheden af?

Et såkaldt 'automatisk' sortereanlæg for blandet restaffald vil derfor stille store krav til såvel indsamling, arbejdsmiljø, behandling af de udsorterede emner og rengøring før afsætning. Det bliver svært i praksis og rummer nogle problemstillinger, som meget vel kan gøre hele investeringen forgæves - dvs. at man først investerer i et sortereanlæg og derefter risikerer at måtte gå tilbage til en anden løsning. Man skal være mere end modig for at tage en sådan beslutning - måske er dumdristig et bedre ordvalg her.

Men herregud - det er jo bare borgernes penge. Og altså ikke skattekroner, så tab på grund af en sådan beslutning kommer ikke til at ramme skatteprocenten. Den politiske risiko er derfor ikke stor. Undskyld sarkasmen og den manglende tillid til politikerne, som let bliver alt for optimistiske, når de har haft besøg af veltalende sælgere!

1
12. januar kl. 08:14

Når der i denne debat indikeres, at Fyn går mod de øvrige EU så er det vel egentlig ikke korrekt. I Holland er mere end 3 mio indbyggere underlagt ordninger, hvor plast og drikkekarton (sammen med rester af andre genanvendelige materialer i restaffaldet) indsamles sammen med restaffald og udsorteres mekanisk herfra på centrale sorteringsanlæg. Og senest:

The Hague | New disposal of plastic waste with mixed household waste Published: 09 January 2023

During the course of 2023, citizens in many neighbourhoods of ACR+ member The Hague will no longer have to separate plastic waste for disposal. They will be able to dispose of plastic packaging, tin and drink cartons (“pmd”) in a garbage bag together with their other regular household waste. The waste processing company will later remove the ‘pmd’ waste from the household waste. The rules for separating paper and carton, textiles, glass and organic waste (GFT) will not change. Citizens can dispose of plastic packaging, tin and drink cartons in various ways: in a ‘pmd’ container in the street, a container at home for ‘pmd’ or in their household waste.

Der er nok også en grund til at man i Sverige etablere sorteringsanlæg, hvor plast, drikkekarton og andre genanvendelige materialer udsorteres fra restaffaldet før forbrænding; husk at Sverige er stamfader til producentansvarsordning-begrebet og at SPÅ i Sverige driver kildesorteringsordninger for plast. Som SPÅ udtaler, så er plasten renere med større udbytte fra de nye rest sorteringsanlæg i Stockholm end det man modtager fra kildesorteringsordningerne.