Det tidligere Grindstedværks fabriksgrund hører til blandt de dyreste at rense op ifølge den nye opgørelse fra Danske Regioner. Her undersøger regionens rådgiver DMR og borefirmaet Kristian Rytter A/S den gamle losseplads i Grindsted by.
Det tidligere Grindstedværks fabriksgrund hører til blandt de dyreste at rense op ifølge den nye opgørelse fra Danske Regioner. Her undersøger regionens rådgiver DMR og borefirmaet Kristian Rytter A/S den gamle losseplads i Grindsted by.

Foto : Redstar

De største forureninger rummer langtfra altid de største miljøproblemer

Danske Regioner er på vej med en prioriteringsplan for de såkaldte generationsforureninger. Hvor får man mest miljø for pengene ved at oprense? Det er mildt sagt et kompliceret regnestykke.
Selv om det hedder en generationsforurening, kan man godt prioritere den ned. »Stor og dyr er ikke altid lig med at skulle renses op først. Der kan være andre steder, der truer mennesker eller vandmiljø mere,« siger Bente Villumsen, leder af Videncenter for Miljø og Ressourcer i Danske Regioner.
Vil du have fuld adgang til WasteTech?
Prøv WasteTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Generationsforureningerne

Ophavsmanden m/k til ordet ’generationsforurening’ fortaber sig, men det var Region Syddanmark, der begyndte at bruge det jævnligt fra 2017.

Termen indikerer, at der er tale om en forurening, der er opbygget over flere generationer – og som kommende generationer vil arve. Mængden af miljøfarlige stoffer måles typisk i ton.

I udlandet kaldes de helt store forureninger oftest ’megasites’.

De foreløbig ni generationsforureninger er:

Region Midtjylland

  • Cheminovas gamle fabriksgrund (Gl. fabriks­grund)
  • Cheminovas nuværende fabriksgrund (Rønland) 
  • Høfde 42, deponering af kemikalieaffald

Region Syddanmark

  • Grindstedværket i Grindsted by
  • Kærgård Klitplantage, deponering af ke­mikalieaffald

Region Hovedstaden

  • Collstropgrunden ved Esrum Sø, træimprægneringsgrund
  • Lundtoftevej 150-160 m.fl. i Lyngby, tidligere køleskabsfabrik – læs her.
  • Naverland 26 A og B, Albertslund, tidligere omlastning og salg af opløsnings­midler
  • Vestergade 5, Skuldelev, tidligere metalvarefabrik

Læs mere her 

Boblerne

Disse 11 forureninger falder størrelses­mæssigt ind under definitionen for generationsforureninger, men enten opfylder de ikke kriterierne for indsats efter jord­foru­renings­loven, eller også er de endnu ikke tilstrækkeligt undersøgt.

De henregnes p.t. til type 2 af generationsforureninger, men nærmere undersøgelser kan vise, at der er behov for en indsats og dermed flytte nogle af dem til type 1.

Region Hovedstaden: Frederiksberg Gasværk, Poul Bergsøe-grunden i Glostrup, Stål­val­seværket i Frederiksværk og Østre Gasværk i København, samt tjære- og tungme­talforureningen på Damhusda­len i Rødovre.

Region Syddanmark: Banegravsdepotet og Grindsted gl. losseplads, Storebælts­vej/Lyn­­frosten i Nyborg, Phønix i Vejen samt Danfoss-forureningen på Als (Himmark Strand).

Region Sjælland: Proms Kemiske Fabrik i Køge.