Danske forskere skal kulegrave »den mørkeste form for cirkulær økonomi«

Agbogbloshie
Illustration: Fairphone.
Et nyt dansk forskningsprojekt skal kortlægge hvordan værdifulde mineraler bevæger sig fra illegale miner ind i eksempelvis elbilsbatterier for til sidst igen at ende som affald på lovløse deponier, hvor processen starter forfra.
7. december 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Værdifulde mineraler såsom kobolt, litium og nikkel er helt essentielle i den grønne omstilling, når der skal fremstilles batterier og andre smarte klimaløsninger. Fordi mineralerne er sjældne og udvindingen af dem er så omkostningstung, så giver det også god mening at genanvende dem i så vid udstrækning som muligt.

Men hverken udvindingen eller genanvendelsen foregår altid under ordnede forhold. Derfor skal et nyt dansk forskningsprojekt med titlen »Illegal Ecologies« nu kaste lys over denne del af den grønne omstillings skyggeside.

Med 12 millioner kroner i støtte fra Det Frie Forskningsråd skal projektet over en 5-årig periode kortlægge hvordan værdifulde mineraler strømmer ud af illegale miner i Ghana og bliver en del af lovligt solgte klimavenlige elektronikprodukter inden de igen ender tilbage i Ghana som elektronikaffald på en af verdens største irregulære deponier for elektronikskrot, hvor de samme mineraler igen bliver minet og sendt i cirkulation igen.

Ifølge projektleder Henrik Erdman Vigh, der som professor på Institut for Antropologi ved Københavns Universitet forsker i kriser, konflikt og kriminalitet, er der tale om »den mørkeste form for cirkulær økonomi«, som man kan forestille sig.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger