Dansk Erhverv: Vores medlemmer skal ikke være ansvarlige for kunders sortering

17. januar kl. 05:111
Marianne Ladekarl Thygesen
Illustration: Dansk Erhverv.
Det går godt, men der står stadig et par ting på ønskelisten hos chefkonsulent for Klima, Energi og Miljø i Dansk Erhverv Marianne Ladekarl Thygesen, der her giver en status på implementering af den nye affaldsforordning i de danske virksomheder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fra den 1. januar 2023 blev det lovpligtigt for borgere såvel som virksomheder at sortere deres affald i 10 fraktioner. På WasteTech har vi løbende skrevet om kommunernes problemer med at nå i mål og den lange liste af kommuner, der igen har søgt dispensation.

I erhvervslivet er der ligeledes kommet nye, skarpere krav til sorteringen. Chefkonsulent for Klima, Energi og Miljø i Dansk Erhverv, Marianne Ladekarl Thygesen fortæller, at deres medlemmer over en bred kam er godt med - men at det stadig halter med de sidste:

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
18. januar kl. 10:33

Mon ikke, at vi bliver nødt til at acceptere, at sortering af affald aldrig bliver en 100 % ordning?

Der er mange steder opsat flere beholdere, så man kan sortere i flere fraktioner. problemet er imidlertid, at folk på farten ikke tager tingene så højtideligt - man bruger ikke mange sekunder ved en papirkurv / skraldespand for at sætte sig ind i, hvordan der skal sorteres. Og er sorteringen kun 50 %, kan man lige så godt køre det hele til forbrænding.

I de samlede mængder affald vil det ikke betyde så meget - og man kan bruge rigtig mange ressourcer på at gøre det bedre - uden mærkbart resultat.

Jeg rejser ikke meget, men når jeg har været udenlands, har jeg altid kigget i de opstillede renovationsbeholdere - og jeg har ikke været imponeret. Typisk står der minicontainere i grupper og med plads til en række fraktioner. Og affaldet er da nogenlunde sorteret, men bliver en beholder / et rum fyldt, så tager man ikke bare sit affald med hjem, men lægger det i et vilkårligt rum, hvor der nu er plads. Det må give massive problemer på modtageanlæggene, hvor det enkelte anlæg meget vel risikerer at stå med stort set alle fraktioner i varierende omfang.

Sådan kan det let gå her i landet i de mange bebyggelser, hvor der opsamles fælles. Jeg krydser fingre for, at det trods alt går bedre her, men det er jo altid et problem, når ansvaret deles på mange.