Danmarks skjulte affaldsforbrænding går under radaren

Aalborg Portland
Illustration: Simon Freiesleben.
Trods debat om lukning af affaldsforbrændinger og stop for import af affald som brændsel indgår landets største affaldsimportør ikke i den grønne klimaplan.
21. april kl. 06:00

En række industrielle affaldsforbrændingsanlæg i Danmark er gået under radaren i den to år gamle politiske mission om øget genanvendelse og mindre forbrænding til gavn for klimaet. Og de er tilmed ikke omfattet af samme miljøkrav som de traditionelle affaldsovne. 

Og der er ikke tale om små enheder. En aktindsigt til Ingeniøren viser, at Danmarks største importør af affald til forbrænding ikke er et affaldsselskab, men derimod cementfabrikken Aalborg Portland, der må brænde 275.000 ton affald årligt. 

Det gør på papiret fabrikken til Danmarks femtestørste affaldsforbrændingsanlæg. Aalborg Portland står samtidig for 30 procent af den årlige affaldsimport til Danmark. 

Import af affald til forbrænding skader Danmarks CO2-regnskab. I regeringens klimaplan fra 2020 hedder det, at »hvis Danmark skal være et grønt foregangsland (...) kan vi ikke fortsætte med at importere så meget affald,« og klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) har kaldt importen »tudetosset«. 

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
21. april kl. 09:03

Hvordan kan man uden videre tillade, at der brændes affald - uden at stille samme krav til røggasrensning som på et affaldsforbrændingsanlæg? Det kan man da kalde 'tudetosset'.

Der er ingen (meget få) virksomheder som er underlagt samme krav som dem, der stilles til affaldsforbrænding, så det er helt uforståeligt, at man tillader Ålborg Portland at brænde affald uden at stille de samme krav.

Brug af affald som energikilde giver betydelige besparelser - man får jo penge for at modtage og brænde affald, mens alle andre energikilder giver udgifter til indkøb, så det må alene være konkurrencehensyn, der ligger bag. Det adskiller sig dog ikke fra det som sker i andre lande, hvor netop brug af affald er en meget udbredt form for energitilskud. De fleste andre steder betyder det dog, at affaldet med en sådan udnyttelse bliver regnet for genanvendt (energigenvinding er jo udnyttelse af en energikilde, som ellers ville gå tabt via deponering).

Jeg tænker, at det primært er udenlandsk affald, som brændes på cementfabrikken - og at dette via eksporten fra et andet land bliver registreret som genanvendt - nøjagtigt lige som det danske affald, som eksporteres og dermed kan indgå i statistikkerne som genanvendt uanset at hovedparten af det ender som energi i industrielle anlæg.

På den måde omgår alle parter de overordnede hensyn: At behandle affaldet optimalt og registrere anvendelsen korrekt.

Det er jo rent faktisk optimalt at energiudnytte affald, som ikke kan genanvendes, men det er ikke hensigtsmæssigt at skulle fragte millioner af tons på tværs af landegrænserne for at få det til at se rigtigt ud! Og med henblik på at få de bedst mulige tal i de statikker, som helt ukritisk bruges til at sammenligne landenes genanvendelsesprocenter.

Er der virkelig ingen, som kan få sat tingene på plads, så genanvendelse og energiudnyttelse kan ske med minimale transportudgifter - altså så lokalt som muligt - og uden alle disse mellemregninger, som gør det alt for vanskeligt at gennemskue sammenhængene og få sund fornuft ind i affaldsbehandlingen?