Danmark dumper i indsamling af elektronikaffald: Vi ligger på niveau med lande som Rumænien og Slovenien

elektronikaffald
Illustration: Christian Østergaard.
Danmark lever ikke op til EU’s krav om at indsamle mindst 65 procent af den markedsførte elektronik igen. Kravet skulle ellers være indfriet i 2019.
14. juni kl. 06:00

Hvert år indkøber danskerne tonsvis af smartphones, bærbare computere, fjernsyn, vaskemaskiner og anden elektronik. Vi er et af de lande i verden, der forbruger mest elektronik per indbygger, og vores indkøb er fordoblet på ti år.

Men når elektronikken kasseres og ender som affald, samles der for lidt ind igen.

Alt, hvad der indeholder en ledning, er elektronikskrot. Det er ikke kun it-udstyr og hårde hvidevarer. Det omfatter også barbermaskiner, elektriske tandbørster og eldrevne græsslåmaskiner.

I Danmark evnede elektronikproducenterne i 2020 kun at indsamle 54,2 procent af den mængde, der blev smidt ud. Det på trods af, at elektronikaffald rummer dyrebare metaller og sjældne jordarter, der kan genanvendes.

EU stiller krav om, at mindst 65 procent af det elektronik, der kommer på markedet - målt i ton - indsamles igen. Danmark er derfor langt bagud i indsamlingen, og det går ikke fremad.

Det afslører opdaterede tal for den såkaldte indsamlingsprocent, som Ingeniøren har udregnet på baggrund af tal fra Dansk Producentansvar og Miljøstyrelsen.

De seneste tal fra 2020 viser, at indsamlingsprocenten er lavere end niveauet fra året før, i 2019. Det var året, hvor EU-kravet på 65 procent skulle være indfriet.

Miljøstyrelsen understreger. at tallene fra 2020 over mængden af indsamlet elektronikaffald endnu ikke er kvalitetssikret og kan derfor ændre sig en smule,

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger