CØ-ekspert: »Vi fokuserer på problemerne i stedet for at tale om løsningerne«

Ditte Lysgaard Vind fra Lendager
Ditte Lysgaard Vind fra Lendager Illustration: Lendager. Se større version
Hvis vi skal lykkes med at lave cirkulær økonomi, der giver mening, så skal vi omtænke affaldssektoren fra serviceindustri til en ressourceskabende industri. Sådan lyder opsangen i dette debatinterview fra Ditte Lysgaard Vind, partner i konsulentfirmaet Lendager TCW.
Interview 18. november kl. 06:00

Problemerne står nærmest i kø for at blive løst inden indsamlingen af tekstiler fra de danske husstande efter planen skal gå i gang tidligst i 2023 – måske først i 2025. For hvordan skal indsamlingen i praksis skrues sammen, så man både værner om det eksisterende tøjgenbrug og ikke forvirrer borgerne unødigt.

Og hvad skal vi i det hele taget stille op med de indsamlede tekstiler? De eksisterende mekaniske genanvendelsesløsninger har karakter af utilfredsstillende downcycling, mens de nye teknologier såsom kemisk genanvendelse stadig er under udvikling og i øvrigt formentlig bliver omkostningstunge.

Sådan kan fortællingen om tekstilfraktionen på stående fod kort fortalt opsummeres. Det er imidlertid en fortælling, som Ditte Lysgaard Vind, partner i konsulentfirmaet Lendager TCW, ikke har lyst til at købe ind på. Hun er kort sagt træt af den opgivende tone omkring tekstilaffaldet.

»Når man hører en myte gentaget nok gange, så er faren, at man begynder at tro på den,« siger Ditte Lysgaard Vind og fortsætter:

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
#1
Finn Langgaard
18. november kl. 18:36

Der findes allerede store mængder tekstiler, som er for ringe til at blive solgt til beklædningsbrug. De er en direkte følge af den udbredte indsamling som sker via hjælpeorganisationer m.fl.

Hvorfor indsamle endnu mere inden der findes reelt brugbare metoder til at cirkulere de genanvendte materialer til noget der kan bruges til mere og andet end hundetæpper, afdækningsmaterialer og tilsvarende i et marked, der allerede er overfyldt.

En separat indsamling af tekstiler vil blive endnu en sten om halsen på genanvendelsen - store udgifter til indsamling af noget, som med sikkerhed ville gøre mere gavn ved at blive brændt.

Forsiden