Byggeskandale på norsk atomlosseplads truer grundvandet
Norges kombinerede lager og losseplads for lav- og mellemaktivt nukleart affald (KLDRA), eller blot Himdalen-værket, ligger i Aurskog-Høland kommune øst for Oslo.
Den blev bygget til at holde i 1.000 år. Men 24 år efter, at byggeriet stod færdigt, skal den opgraderes for flere hundrede mio. kroner. Måske skal der bygges et helt nyt depot.
»Jeg advarede mod konceptet i Himdalen. Måden, det her er bygget op på, er fuldstændig hul i hovedet. Det kan ikke gøres værre end det, man har gjort her,« siger Nick Barton, ingeniør og geolog med 30 års erfaring i at arbejde med nuklear lagring i bjerge.
I november 2021 kom en rapport fra Norwegian Nuclear Decommissioning (NND), som langt hen af vejen giver ham ret. Ifølge NND bryder sikkerhedskonceptet i Himdalen med tre anbefalinger fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA).
Problemet er selve designet: I stedet for at bygge lossepladsen under grundvandsspejlet, så grundvandet ikke strømmer ind og ud af lossepladsen, er det norske depot sprængt ud i en høj klippe. Der løber masser af vand ind i depotet, inden det igen ledes ud fra tunnelåbningen og ud i et vandløb. På sigt vil vandet komme i kontakt med affaldet og forurene omgivelserne, påpeger NND-rapporten. Den anbefaler, at hele lossepladsen bygges om, så vandet ikke kan løbe ud. Hele lossepladsen skal muligvis tømmes.
WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud
