Byggeskandale på norsk atomlosseplads truer grundvandet

Erik Martiniussen
Illustration: Erik Martiniussen.
Det norske depot for atomaffald skulle holde evigt. Nu skal det bygges om.
21. juni kl. 06:00

Norges kombinerede lager og losseplads for lav- og mellemaktivt nukleart affald (KLDRA), eller blot Himdalen-værket, ligger i Aurskog-Høland kommune øst for Oslo.

Den blev bygget til at holde i 1.000 år. Men 24 år efter, at byggeriet stod færdigt, skal den opgraderes for flere hundrede mio. kroner. Måske skal der bygges et helt nyt depot.

»Jeg advarede mod konceptet i Himdalen. Måden, det her er bygget op på, er fuldstændig hul i hovedet. Det kan ikke gøres værre end det, man har gjort her,« siger Nick Barton, ingeniør og geolog med 30 års erfaring i at arbejde med nuklear lagring i bjerge.

I november 2021 kom en rapport fra Norwegian Nuclear Decommissioning (NND), som langt hen af vejen giver ham ret. Ifølge NND bryder sikkerhedskonceptet i Himdalen med tre anbefalinger fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA).

Problemet er selve designet: I stedet for at bygge lossepladsen under grundvandsspejlet, så grundvandet ikke strømmer ind og ud af lossepladsen, er det norske depot sprængt ud i en høj klippe. Der løber masser af vand ind i depotet, inden det igen ledes ud fra tunnelåbningen og ud i et vandløb. På sigt vil vandet komme i kontakt med affaldet og forurene omgivelserne, påpeger NND-rapporten. Den anbefaler, at hele lossepladsen bygges om, så vandet ikke kan løbe ud. Hele lossepladsen skal muligvis tømmes.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger