Brand på Amager Bakke giver skader for millioner: »Det kunne have udviklet sig kritisk«

Amager Bakke
Illustration: Hufton&Crow.
I lidt over to uger har den ene ovnlinje på Amager Bakke været ude af drift efter der udbrød ildebrand i de hydrauliske affaldsskubbere, som fører affaldet ind i ovnen. Selskabet anslår at branden kommer til at koste mellem 8 og 10 millioner at rydde op efter.
12. maj kl. 06:00

Klokken halv tolv om natten den 22. april går der en alarm i kontrolrummet på Amager Bakke. De to medarbejdere som udgør natbemandingen opdager, at de har mistet kontakten til den ene halvdel af de tolv robotstempler, som skubber affald ind i den ene ovnlinje, som stadig er i drift, mens den anden er taget ud til revision.

Først ligner det, at sikringerne til de hydrauliske affaldsskubbere er sprunget, men kort efter forsvinder forbindelsen til de resterende seks hydraulikarme ligeledes. Fra kontrolrummet kan medarbejderne ikke se, hvad der foregår i procesrummet, da der intet kamera er placeret her. Mens de forsøger at danne sig et overblik, så ved de altså ikke, at der er udbrudt brand og at flammerne spreder sig med stor hast rundt om ovnlinjen.

»Vi er stadig ved at lave de sidste kortlægninger af hvad der præcist skete, men det tyder på, at branden startede i hydraulikolien fra de affaldsskubbere, som fører affaldet ind i ovnen fra bunden af en tragt. Når sådan noget olie brænder, så udvikler det sig relativt hurtigt,« fortæller Nils Thor Rosted, kommunikationschef på ARC.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.