Arla glæder sig over indsamling af mælkekartoner: »Vi har presset på i 10 år«

Mejerikoncernens bæredygtighedsdirektør mener ikke, at virksomheden kan optimere sine emballager yderligere til genanvendelse. Til gengæld slår han fast, at Arla gerne vil bidrage med kommunikation og kampagner for at gøre indsamling af mælkekartoner til en succes.
Interview 21. januar kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Til sommer skal danskerne vænne sig til fremover at sortere deres mælkekartoner fra til genanvendelse – i hvert fald i de kommuner, der når at indføre nye sorteringsordninger til tiden.

Beslutningen om at inkludere fødevarekartoner i de 10 fokusfraktioner har medført en række forskellige reaktioner. Frustration fra plastgenanvenderne over udsigten til kombineret indsamling, skepsis og siden forsigtig optimisme fra kommunale affaldsplanlæggere og investeringsinteresse fra papirindustrien.

Hos landets – og Nordeuropas – største mejeriproducent er reaktionen lidt anderledes.

»Jeg forstår faktisk ikke, at vi ikke har gjort det før,« fortæller Jan Dalsgaard Johannesen, der er bæredygtighedsdirektør ved Arla Foods, og fortsætter:

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
#1
Finn Langgaard
21. januar kl. 11:19

Lad os nu få ægte producentansvar, så alle udgifter ved indsamling af emballager skal betales af producenter, importører og forhandlere.

Indsamling af mælkekartoner ender med at koste det samme som at købe nye. At Arla er glade for en indsamlingsordning primært rettet mod deres emballage kan kun skyldes, at det ser godt ud i forhold til deres omdømme - se hvor grønne vi er. Så lad dem da selv betale samtlige omkostninger ved indsamlingen. Udgiften vil ganske vist blive væltet over på forbrugerne via øget pris på mælkeprodukter, men så bliver det da også forureneren, som kommer til at betale. Med den påtænkte ordning skal samtlige husholdninger i landet regne med en årlig ekstraudgift på mindst kr. 150 alene til denne fraktion - og hvordan ser det klimamæssige regnskab ud? Hvad bliver CO2 forbruget ved etablering af indsamling, selve indsamlingen, transport til modtageanlæg mv. At lave nyt papir af brugt papir sparer ca. 25 % energi i forhold til at lave nyt papir fra træ, men hvad så, hvis nyt papir bruges med træ som energikilde, mens behandlingen af det brugte sker med brug af fossil energi?

Hvorfor er indsamling af denne fraktion reelt en god idé? Ud over at tælle som genanvendelse i statistikkerne.

Forsiden