Ansøgningen er sendt: Nu skal Miljøstyrelsen tage stilling til central eftersortering på Fyn

Ivar eftersortering
Der findes endnu ingen anlæg til central eftersortering, men det norske affaldsselskab Ivar bruger central eftersortering til at fjerne plast- og metalaffald fra restaffaldet. Illustration: Ivar. Se større version
Er teknologien moden til, at kildesortering af visse fraktioner kan droppes til fordel for central eftersortering? Det skal Miljøstyrelsen nu tage stilling til, efter at de fynske kommuner har sendt en ansøgning om undtagelse fra separat indsamling af plast og fødevarekartoner.
23. september 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Der er både miljømæssige, ressourcemæssige og økonomiske fordele ved at lade maskinerne tage slæbet og bede borgerne om blot at smide deres plastaffald og tomme mælkekartoner i restaffaldet fremfor at kildesortere det.

Læs også: Fyn går sammen om eftersortering af restaffald: »Vi når ikke EU-mål med kildesortering alene«

Sådan lyder det overordnede ræsonnement i den ansøgning om undtagelse fra Affaldsbekendtgørelsens krav om særskilt indsamling, som de fynske kommuner er gået sammen om at sende til Miljøstyrelsen. WasteTech har set ansøgningen, der tager udgangspunkt i bekendtgørelsens paragraf 44:

»§ 44. Kommunalbestyrelsen kan på baggrund af ny teknologiudvikling anmode Miljøstyrelsen om yderligere undtagelsesmuligheder fra særskilt indsamling. Miljøstyrelsen vurderer anmodningen i forhold til affaldsdirektivet og forelægger denne for miljøministeren.«

Ansøgningen om undtagelse handler specifikt om, at de fynske kommuner gerne vil have mulighed for at indsamle plast og mad- og drikkekartoner sammen med det tørre restaffald og etablere et anlæg til mekanisk eftersortering med henblik på genanvendelse.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.