Analytiker: Ekspertgruppens grønne skattereform vil gøre det billigere at brænde affald af

22. februar kl. 06:001
Energitårnet Roskilde
Illustration: Argo.
Hans-Henrik Lindboe fra Ea Energianalyse kalder ekspertgruppens foreslåede model for CO2-afgifter for en uventet stor gave til forbrændingssektoren. Klimatænketanken Concito er ikke helt enige og mener, at ekspertgruppen undervurderer reduktionspotentialet fra CO2-fangst i affaldssektoren.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I starten af februar præsenterede regeringens ekspertgruppe for en grøn skattereform tre modeller for, hvordan en dansk CO2-afgift kan skrues sammen. Udspillet blev hurtigt mødt med reaktioner fra affaldsbranchen, som fokuserede på, at den foreslåede CO2-afgift på 750 kroner pr. ton i 2030 er for lidt til at sikre investeringer i CO2-fangst.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WasteTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
22. februar kl. 13:51

I 'gamle dage' ønskede man, at affaldsforbrændingsanlæggene supplerede varme-produktionen med el-produktion. i den forbindelse lavede man differentierede affaldsafgifter, så afgiften blev mindre, når der var etableret el-produktion, hvorefter alle anlæggene i løbet af en årrække øgede energiudbyttet af brændslet (affald) væsentligt via den udnyttelse til både varme og el. Kunne man tænke sig, at den kommende energiafgift blev differentieret i forhold til om et givet anlæg etablerede CCS? I så fald kunne rabatten omfatte alle former for afbrænding: Affald, flis, træpiller, halm mm. på de anlæg, hvor det så kunne betale sig at etablere de ønskede tiltag.

Jo højere energiudnyttelse og jo større opsamling af CO2 jo mindre afgift!

Set i lyset af den halverede el-produktion ved etablering af CCS, øger denne opsamling behovet for el-kapacitet yderligere. Så det vil reelt ikke gøre så meget om etableringen kommer pø om pø - der skal jo gerne være el til alle de formål, som man regner med at bruge den til, hvilket nok vil tage adskillige år at nå.