Analyse: Er emballager et nødvendigt onde eller et symptom på en syg forbrugerkultur?

frugt og grønt emballage
Illustration: anut21ng stock / Bigstockphoto.
Frankrig har indført et forbud mod salg af emballeret frugt og grønt og Spanien er på vej med lignende lovgivning. I Danmark er der begyndt at åbne emballagefrie supermarkeder, men kritikere advarer mod tendensen, som de mener vil føre til øget madspild.
Tendens27. januar kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det har vakt opsigt, at Frankrig ved årsskiftet indførte et forbud imod at sælge agurker, gulerødder, bananer og en række andre varer indpakket i emballage. I alt er 30 frugter og grøntsager røget på listen over varer, som på den korte bane skal sælges løst. Frem mod 2026 er det dog planen, at plastindpakning skal udfases for alle slags frugt og grønt.

Et lignende forbud er på vej i Spanien, som ventes at slå ned på plastemballeret frugt og grønt i 2023 – og debatten om hvorvidt Danmark bør følge det franske eksempel er naturligvis også så småt begyndt at tage til. I forrige uge gik Plastindustriens miljøpolitiske chef, Christina Busk, eksempelvis ud i et debatindlæg for på forhånd at advare imod, at Danmark indfører lignende lovgivning.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
Finn Langgaard
28. januar kl. 16:30

At købe løse pærer, appelsiner og bananer er én ting, men når vi taler om færdigskåret salat, potter med krydderurter, vindruer mmm. bliver det altså svært at undgå plast. Uden emballage modner frugt hurtigere, der vil være meget mere, som rådner - og vi vil som kritiske kunder gå uden om varer, som har synlige tegn på forfald eller skader. Og så tager det betydelig ekstra tid at skulle handle flere steder i stedet for at købe det hele i supermarkedet. I vores travle hverdag giver plastindpakningen en stor tidsbesparelse - og den er for de fleste vigtigere end sparet emballage.

1
Mette Weiglin Johansson
27. januar kl. 09:31

Problemet kan løses "fra bunden af" (for nu at bruge en vending fra en anden problemstilling): Forbrugerne må lære at anvende årstidens lokale frugt og grønt. Det aller bedste er selvfølgelig, at de, der har mulighed for det dyrker eget frugt og grønt i haven; men derudover kan der etableres "byens grønttorv" med friske varer fra omegnen. Det giver frisk mad, minimum af madspild og minimum af emballage.