Aktindsigt afslører: Usikkert hvorvidt »dødsliste« lukker de mindst effektive anlæg

Argo Roskilde
Illustration: Argo.
Forsyningstilsynet kalder i sin foreløbige vurdering datagrundlaget bag KL’s lukkeliste for »usikkert og problematisk opgjort«. Ifølge tilsynet kan det have haft betydning for hvilke affaldsforbrændingsanlæg, der nu er lukningstruede.
4. februar 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Sidste år blev en bred forligskreds på Christiansborg enige om, at den danske affaldsforbrændingskapacitet skal reduceres med 30 procent frem mod 2030. Kommunernes Landsforening blev bedt om at levere en plan, der blandt andet skulle sikre, at »de mindst effektive anlæg lukkes«.

»Dødslisten«, som planen er blevet døbt i folkemunde, peger på 10 anlæg, der skal lukke. Det vil sende en milliardregning videre til de danske skatteborgere i form af strandede investeringer og omkostninger til erstatning af den affaldsvarme, der må undværes. Til gengæld har KL lagt vægt på, at planen vil give billigere fjernvarme og affaldsbehandling, da det er de mindst effektive anlæg, der lukkes.

Nu viser en aktindsigt imidlertid, at Forsyningstilsynets foreløbige vurdering er, at det reelt svæver i det uvisse, hvorvidt det reelt er de »mindst effektive« anlæg, der er blevet udvalgt til lukning. Det skyldes, at der er en række uhensigtsmæssigheder og potentielle fejlkilder i dataindsamlingen og beregningsgrundlaget bag KL’s lukkeliste. Eller som der står i den foreløbige vurdering:

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger