Afsætningspriserne for pap- og papiraffald på himmelflugt: »Sidst vi så noget lignende var under finanskrisen«

Pap affald
Illustration: Polubiatka / bigstockphoto. Se større version
Global papirmangel har gjort genanvendt pap og papir til en eftertragtet vare og fordoblet afsætningspriserne. Stena Recycling kalder situationen for unormal, men forventer at markedet stabiliserer sig igen.
14. december 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

I starten af 2020 var der tale om et »langsomt kollaps« i det europæiske marked for pap- og papirgenanvendelse, da en overflod af affald og underskud på genanvendelseskapacitet fik priserne til at nærme sig nulpunktet.

Små to år senere her ved udgangen af 2021 ser situationen fuldkommen anderledes ud, da markedet for genanvendt pap- og papiraffald er rødglødende som følge af en global mangel på papir.

Ifølge Gert Wernblad, produktområdechef for pap og papir ved Stena Recycling, er særligt papaffald blevet en »meget eftertragtet vare« og afsætningspriserne er fløjet i vejret til noget der »ligner en fordobling« af normalniveauet. Han tror dog samtidig på, at priserne så småt vil begynde at normalisere sig igen.

»Siden sommeren har der overhovedet ikke været problemer med at afsætte materialer. Det skyldes jo, at fabrikkerne vil sikre deres produktion. Nu er vi så havnet der, hvor råvaren er blevet alt for dyr og det er jo en anden snak. Men jeg forventer, at priserne vil falde igen,« fortæller Gert Wernblad og fortsætter:

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.