Afklippede strømkabler står i vejen for øget genbrug af hårde hvidevarer

Elretur
Illustration: Elretur. Se større version
Maskinernes alder og afklippede strømkabler er de to mest hyppige årsager til, at indsamlede hårde hvidevarer må kasseres fremfor at genbruges. Det viser en undersøgelse Econet har udført for Elretur.
2. september 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Over halvdelen af de indsamlede hårde hvidevarer fra genbrugspladserne, der ikke egner sig til genbrug, bliver kasseret på grund af enten deres alder eller fordi de har fået strømkablet klippet af.

Det viser en undersøgelse, som analysevirksomheden Econet har udført for kollektivordningen Elretur – der som tidligere beskrevet i WasteTech vil investere et tocifret millionbeløb i nye genbrugsanlæg for hårde hvidevarer, som skal øge genbrugsprocenten fra 1 procent til omkring 7-10 procent.

Beslutningen om at investere i de to genbrugsanlæg kommer netop på baggrund af Econets analyse, forklarer Morten Harboe-Jepsen, direktør for Elretur. Analysen baserer sig på visuelle vurderinger af omtrent 2000 maskiner, der er modtaget fra genbrugspladserne. Heraf måtte omtrent 80 procent kasseres, 14 procent var fejlsorteringer og 7 procent blev vurderet genbrugsegnede.

»2000 enheder er en stikprøve, der svarer til et samlet årspotentiale på 0,23 procent. Så det er faktisk en rigtig stor undersøgelse,« fortæller Morten Harboe-Jepsen og fortsætter:

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Finn Langgaard
2. september 2021 kl. 23:11

Brugte maskiner sælges via DBA eller tilsvarende annoncer for brugbare, brugte varer. De kan også foræres væk til folk, som vil reparere dem, hvilket kan gøres langt billigere i øst-europa end i Danmark, hvor beskeden fra en reparatør typisk vil være, at istandsættelse ikke kan betale sig. Og det kan det nok heller ikke i Danmark, hvor høje lønninger og dyre reservedele gør det dyrt at reparere.

Så kan man nok så meget kalde det tyveri, at der forsvinder brugte maskiner ud af landet, men mon ikke de rent faktisk bliver genbrugt, der hvor de havner - og på den måde begrænser den relativt omkostningstunge produktion af nye maskiner. Er det ikke det optimale?

Måske skal man blot ændre den måde, som ledninger sættes i maskinerne? Hvis der nu blot er et stik bag på et komfur, en vaske- eller opvaskemaskine og en løs ledning, som kan sættes i dette stik, ville det være et problem? Så kan ledningen blot bruges til den nye maskine og helt udgå af problemstillingen i forhold til nu, hvor den klippes af for dels at redde kobberværdien, men også fordi den ustandseligt er i vejen under transport fra køkken / bryggers til trailer og videre til container.

Det er jo sådan vi gør på rigtig mange andre maskiner og apparater, så hvorfor ikke også på hårde hvidevarer?

Idéen er til fri brug!