Affaldsvirksomhed: Jord er den oversete affaldsfraktion – og det er en skam

Nordic Waste
Illustration: Nordic Waste.
Virksomheden Nordic Waste har som de første i Danmark fået tilladelse til at oprense forurenet jord direkte til brug i nye bygge- og anlægsprojekter. De ærgrer sig dog over, at deres metode ikke regnes som genanvendelse i dag, men tværtimod stadig opgøres som nyttiggørelse.
19. maj kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

I Ølst nær Randers ligger miljøvirksomheden Nordic Waste, som har et særligt formål. Mens andre affaldsfirmaer har specialiseret sig inden for sortering og oparbejdning af fraktioner såsom plast-, metal- eller glasaffald, så fokuserer Nordic Waste på en lidt mere overset affaldsfraktion. Hver time passerer et sted imellem 85 og 90 tons jord nemlig igennem virksomhedens vaske- og sorteringsanlæg.

»Det vi gør, det er egentlig, at vi tager alt det jord vi modtager og så skiller vi det ad i to bunker. Den største af dem med sten og sand, som udgør cirka 80 procent af den samlede masse og så er der cirka 20 procent i den anden bunke, hvor forureningen bliver opkoncentreret,« fortæller Christian Ø. Nielsen, direktør for drift og miljø ved Nordic Waste.

Den 1. februar i år tog virksomheden et spritnyt vaskeanlæg i drift og siden har de som de første i Danmark fået tilladelse til at oprense forurenet jord og skille den ad i separate fraktioner, som kan anvendes direkte i nye bygge- og anlægsprojekter. Ifølge Christian Ø. Nielsen er tanken, at processen kan løfte behandlingen af affaldsjord fra ren nyttiggørelse til en mere værdifuld form for genanvendelse:

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger