Affaldssorteringens »hellige gral« skal testes i Danmark

supermarked varer emballage
Illustration: nicemyphoto / Bigstockhphoto. Se større version
Det europæiske sorteringsprojekt HolyGrail 2.0 vil med digitale vandmærker gøre det nemmere at sortere emballageaffald ud i rene fraktioner og øge kvaliteten af genanvendelsen. Nu skal teknologien testes af på Københavns Kommunes testanlæg ved ARC.
7. september 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Vi er vant til stregkoder og QR-koder, men i fremtiden kan begge vise sig overflødige. Ved hjælp af såkaldte digitale vandmærker kan man nemlig omdanne hele emballager til en slags usynlige QR-koder, som via en app eller scanner kan afsløre information omkring det produkt, som man holder i hænderne – eller som passerer forbi på et transportbånd på et sorteringsanlæg.

Det er grundtanken i EU-projektet HolyGrail 2.0, som vil bruge den digitale vandmærke-teknologi til at forbedre sorteringen af plastemballager. Projektet har været undervejs i en årrække, men nu er teknologien så moden, at det hele skal testes i praksis – og det kommer til at foregå i København i løbet af efteråret.

»Det her er den første test, hvor vi prøver systemet af. Vi har modtaget en masse emballager fra forskellige producenter, så vi har et bredt udsnit og nu er vi i gang med at sætte de forskellige sorteringsmekanismer op. Det er tanken, at det skal køre i tre måneder fra starten af oktober,« fortæller Merete Kristoffersen, enhedschef i Affald og Ressourcer ved Københavns Kommune.

Hvilken rolle har I spillet i at få testen til Danmark?

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Claus Hindsgaul
7. september 2021 kl. 12:11

Det bliver spændende at følge HolyGrail2.0. Hvis de tekniske udfordringer kan klares, har den et stort potentiale for at forbedre kvaliteten i sorteringen. Måske kan close-loop recycling af udvalgte produkter fra blandet plast blive mulig - og en mere retfærdig fordeling af udgifterne mellem producenterne i ERP.