Affaldsfiasko: 9 ud af 10 kommuner udskyder nye sorteringsregler

kort
Her ses en kortlægning af, hvilke kommuner(grønne) der i dag efterlever den nye Affaldsbekendtgørelse. Illustration: Googlemaps/Julie Lykke. Se større version
En kortlægning af affaldssorteringen i landets kommuner afslører, at 88 kommuner har udskudt at efterleve den nye affaldsaftale. 38 af dem er tilmed håbløst bagud og har søgt om lov til at udskyde sortering af mere end halvdelen af fraktionerne.
31. august 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Præcisering:

»Derfor beder vi nu danskerne om at affaldssortere mere og gøre en grøn forskel ved skraldespanden.«

Sådan lød de formanende ord fra miljøminister Lea Wermelin(S), da regeringen sidste år kom med et udspil om, at danskerne skal sortere affald i 10 fraktioner per 1. juli i år.

I dag er problemet bare, at mange borgere landet over er afskåret fra at efterleve ministerens flotte ord.

En aktindsigt Ingeniøren har søgt hos Miljøstyrelsen afslører, at 88 ud af landets 98 kommuner har søgt om dispensation til at udskyde implementeringen af de nye sorteringsregler i Affaldsbekendtgørelsen.

Dykker man yderligere ned i tallene viser det sig, at 6 kommuner på papiret slet ikke er kommet i gang og har søgt dispensation for samtlige af de 8 fraktioner, der kan søges om: Mad- og drikkekartoner, madaffald, farligt affald, pap, plast, papir, metal og glas (Der kan ikke søges om dispensation for restaffald og sortering af tekstilaffald træder tidligst i kraft i 2023, red.). Det er ikke nødvendigvis et tegn på, at kommunerne slet ikke er begyndt at sortere affald (læs eksempelvis interview med Furesø-politiker her), men giver et øjebliksbillede af paratheden til at efterleve sorteringsreglerne.

Herudover har 32 kommer søgt om dispensation for mindst halvdelen af de affaldstyper, de efter planen skulle have indsamlet i dag. På kortet nedenfor kan du få et overblik over hvilke dispensationer kommunerne har søgt. 

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.