Affalds-direktør: Smæk prisen for genanvendelse på kødbakkerne

18. september 2019 kl. 14:281
"Vi føler ofte, at vi kæmper en ret ensom kamp," lyder det fra affaldsdirektør Kim Dalsgaard, der er blandt de få, som genanvender plast fra husholdninger herhjemme.
"Vi føler ofte, at vi kæmper en ret ensom kamp," lyder det fra affaldsdirektør Kim Dalsgaard, der er blandt de få, som genanvender plast fra husholdninger herhjemme. Illustration: Dansk Affaldsminimering .
Dansk Affaldsminimering er en af de få danske virksomheder, der kan udsortere og vaske husholdningsplast til genanvendelse.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Genanvendelse af plast fra husholdningerne i Danmark kan godt lade sig gøre, hvis man ikke tager munden for fuld. Det har det danske firma Dansk Affaldsminimering vist i Randers, hvor kommunen har fravalgt at indsamle blød plast, men i stedet beder borgerne smide hård plast sammen med metal og glas, såkaldt MGP-affald.

Randers Affaldskontor sørger så for – med håndkraft – at frasortere den hårde plast til brug for Dansk Affaldsminimering.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
24. oktober 2019 kl. 17:06

Det er dyrt at genanvende plast! Det er også klimabelastende i en grad, så man må spørge om det reelt er mere belastende at genanvende end at brænde i et dansk affaldsforbrændingsanlæg. Klimabelastningen ligger først og fremmest i opsamlingen. Afhentning af meget små mængder plast fra husstandene er voldsomt energikrævende. Spørgsmålet er så om man regner reelt på udgifterne eller om der regnes 'idealistisk' - forstået på den måde, at udgifterne i en eller anden grad væltes over på andre fraktioner ved at indsamle to eller flere fraktioner samtidig og fordele udgifterne ligeligt - også selv om indsamlingshyppigheden i høj grad er bestemt af plastaffaldets relativt store fylde og dermed lave rumvægt. Hos os regner man med at samle papir og plast samtidig i en to-kammerspand. Problemet er imidlertid, at der skal indsamles hver 3. uge, fordi den gennemsnitlige mængde plast på ca. 3 kg. pr. husstand fylder så meget, at det vurderes at være nødvendigt. Mængden af papir udgør erfaringsmæssigt kun halvdelen af det volumen, som er til rådighed for denne fraktion, hvorfor man i forhold til papirfraktionen uden videre kunne nøjes med indsamling hver 6. uge. Plastaffaldet alene giver derfor en dobbels så stor klimapåvirkning, som papirfraktionen - og burde derfor bære 75 % af den belastning, som indsamlingen medfører. I praksis vil indsamling af plast derfor give en klimaomkostning, som svarer til mere end halvdelen af den klimagevinst, som plasten skulle give ved 100 % genanvendelse. Når den reelle genanvendelse så ligger på 20 % eller mindre (plasten er en blanding af hård plast og folie), er den faktiske klimaomkostning ved indsamlingen væsentligt større end gevinsten. Så hvad er den egentlige begrundelse for at indsamle denne fraktion?