Advarsel: Solcelle-bagsider vil ophobe sig - kan hverken genanvendes eller brændes

ødelagte solceller
Illustration: WichienTep / BigStockPhoto. Se større version
Med det forestående solcelleboom vil affaldet bestående af solpanelers bagsidefolier, som udvikler giftig røg ved afbrænding og ikke kan genanvendes, hobe sig op, advarer eksperter.
19. august 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Solceller markedsføres som grønne og miljøvenlige, men den bagsidefolie, der beskytter mod vejr og vind, består ofte af en fluorstofbaseret plasttype, der gør, at de hverken kan afbrændes eller genanvendes, og altså er yderst vanskelige at bruge til noget andet efter solcellepanelets levetid.

Tonsvis af bagsidefolier fra udtjente solceller kommer derfor med årene til at ophobe sig på deponier - den ringeste affaldsbehandling, der findes - i Danmark såvel som i resten af verden.

Denne ‘affald uden gavn’ vil alt andet lige eskalere med det nuværende solcelleboom, advarer Torben Tang, der er ingeniør med speciale i overfladeteknologi i rådgivningsvirksomheden IPU, over for Ingeniøren.

»Det eneste, som man reelt set kan gøre med den her bagsidefolie er deponering, og så kommer tonsvis til at ophobe sig i nogle store stakke og fylde på lossepladserne. Det ville være langt bedre, hvis man kunne bruge dem igen, men det kan man desværre ikke,« siger han.

Deponi ligger lavest i det såkaldte affaldshierarki og er den mest uønskede måde at håndtere affald på, tilføjer han. Deponi er kun for affald, der ikke kan genanvendes eller forbrændes, fordi det er farligt eller kræver særbehandling såsom asbest, forurenet jord og blød PVC-plastik.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.