Fejlmeddelelse

To log in to this site, your browser must accept cookies from the domain pro.ing.dk.

Adfærd er den store barriere for genbrugelige takeaway-emballager

25. januar 2022 kl. 06:001
takeawayemballage
Illustration: weyo / BigStockPhoto.
Forbrugerne bliver stadig mere miljøbevidste og restaurationerne vil gerne være en del af løsningen. Alligevel halter Danmark efter lande som Tyskland og Schweiz, når det kommer til genbrugsløsninger indenfor takeaway. Ifølge en ny rapport skyldes det i høj grad vaner og adfærd.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det pibler frem med initiativer, der skal nedringe affaldsbyrden fra takeaway-salg fra kaffebarer og restauranter i form af genbrugsemballager, pantordninger og tilbagetagnings-systemer. Også politisk sker der noget. I København gjorde Socialdemokratiets spidskandidat, Sophie Hæstorp Andersen, det til en del af sin valgkamp, at der skal indføres pant på takeaway.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WasteTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
25. januar 2022 kl. 11:35

Den absolut største 'take away' kilde for plast findes i kommunalt regi i form af plastbakker med mad - typisk til ældre. Vi taler her om en type plast, som har nogle specifikke egenskaber: Den skal kunne holde til at gå i mikrobølgeovn, så maden kan varmes direkte i emballagen. Altså en relativt dyr plast med en relativt høj vægt pr. enhed.

Disse måltider leveres typisk direkte i modtagerens køleskab i rutekørsel. Det vil være oplagt at holde denne plast ude af de normale indsamlinger for blandet husholdningsplast. Det kan ret enkelt ske ved, at de brugte emballager tages med retur, når nye måltider leveres.

På landsplan taler vi om et meget stort antal - skønnet mindst 100.000 stk. dagligt. Eller mindst 36 mio. årligt. De skal naturligvis tømmes og skylles inden de kan afleveres, men det problem kan ikke være større end det kan løses - det bør de jo også være inden de lægges i den normale plastfraktion.

Det største problem vil formentlig være, at det vil koste ekstra i kommunal arbejdskraft, idet opgaven i vid udstrækning vil ligge på den kommunale hjemmepleje, men det vil til gengæld have stor værdi. Først og fremmest ved at signalere, at man i kommunen tager sorteringen alvorligt. Og så må denne plasttype i ren sortering nemt kunne oparbejdes og genanvendes til samme formål - og dermed have en betydeligt højere værdi i forhold til nu, hvor den lægges i den blandede plast og næppe kan udsorteres i ren fraktion igen.

Måske tager jeg fejl, men har endnu ikke hørt, at denne form for genanvendelse finder sted. Kommenter gerne, hvis du ved bedre!