
Foto : Christian Østergaard
Ugens skrald: Fra prisvindende affaldsvirksomhed til mulig miljøskandale
Tonsvis af farligt elektronikaffald har været gemt af vejen i årevis efter kaotisk konkurs, grønne organisationer advarer mod fortsat affaldsforbrænding og mobilt anlæg til CO2-fangst testes.
I denne uge har Berlingske fulgt op med nye oplysninger til det, der i forvejen var en af forrige uges mest iøjnefaldende historier om affald og ressourcer. Der er naturligvis tale om Danweee-skandalen, som Berlingskes graverjournalister har afdækket på baggrund af 15.000 siders aktindsigt.
Vil du have fuld adgang til WasteTech?
Hvem er det egentlig, der kalder sig grønne
De såkaldt ‘Grønne’ organisationer mener, at affaldsforbrænding på dedikerede danske anlæg er et klimaproblem. De tager fejl! Det kan man kun synes, hvis man lukker øjnene for realiteterne - og hvis man udelukkende betragter klimaet som et nationalt problem. Hvor er de egentlige begrundelser for modstanden mod affaldsforbrænding? Hvor er de kalkulationer såvel i monetær som i økologisk økonomi, som underbygger deres påstande om, at affaldsforbrænding i Danmark er klimamæssigt negativ? Og hvad bliver de reelle konsekvenser af at begrænse kapaciteten i forhold til at brænde affald forsvarligt i forhold til såvel energiudnyttelse, klima, genanvendelse, alternativ behandling - og hvad der ellers bør medregnes. Det er sikkert rigtigt, at affaldsforbrænding om 40 - 50 år vil skulle betragtes med andre briller, men indtil da vil der ikke være meget negativt at sige om denne form for affaldsbehandling, som den sker i Danmark, hvor vi har høj energiudnyttelse, høje krav til røggasrensning og omgang med restprodukter og har effektiv kontrol med processerne. Og så undgår vi at deponere organisk affald, hvilket stort set ingen andre lande har præsteret - og som var en af de tungtvejende grunde til at etablere disse anlæg. Forsøg nu at være objektive - det ville være noget nyt og positivt!