
Foto : Ty Stange
Retursystem-direktør jubler: »Havde næsten ikke turde håbe på det«
Dansk Retursystem har gjort regnskabet op for 2020 og det viser, at det er gået over alle forventninger med at få danskerne til at sortere de nye pantbelagte juice- og saftemballager. Samtidig har coronakrisen sendt pantmængderne på himmelflugt.
Pantsystemet er en velkendt størrelse i Danmark, men i 2019 år blev en helt ny type produkter forsynet med det karakteristiske pantmærke. Over en årrække er der nemlig sket et ryk, hvor en række juice-, saft-, smoothie- og mostprodukter er vandret fra papfraktion over til plast – og derfor var det naturligt, at der kom pant på dem.
Vil du have fuld adgang til WasteTech?
Jo, man kan se tiden an!
Bevidst at vælge at igangsætte en særdeles omkostningstung husstandsindsamling af en fraktion, som man reelt ikke kan genanvende er at bedrage befolkningen.
Hele begrundelsen i indsamling af en fraktion ligger i sparet CO2. Da etablering og drift af en indsamlingsordning koster rigtig meget CO2 - og en efterfølgende særdeles usikker behandling af fraktionen formentlig betyder, at materialerne alligevel bliver brændt - blot med et betydeligt tab af energi i forhold til udnyttelse i et dansk forbrændingsanlæg - vil behandlingen også give tab af CO2.
Dertil kommer så en ganske betydelig udgift, som pålægges hele den danske befolkning - og som oven i købet vender den tunge ende nedad, fordi alle husstande kommer til at betale uanset behovet.
Så vi bliver bedt om at sortere og betale for en bortskaffelse, som virker stik modsat formålet. Hvordan kan det ses som ‘det eneste rigtige rigtige’?
Hovedparten af tekstilerne bliver allerede afleveret til genbrug. Og det til en proces som medfører manuel sortering og dermed også mulighed for at udsortere ikke genbrugelige emner til genanvendelse. Gevinsten ved at indsamle mere af fraktionen er uhyre beskeden, så der må være mere vægtige begrundelser, end at vi alle sammen skal øve os i at sortere.
Forkert artikel?
Hej Finn
Jeg mistænker næsten, at du er kommet til at poste din kommentar på den forkerte artikel. Denne omhandler jo pantsystemet, som mig bekendt (endnu) ikke er en af de 10 husstandsindsamlede fraktioner :-)
mvh Simon Freiesleben, redaktør