Energitårnet er en del af Roskilde Kraftvarmeværk under ARGO.
Energitårnet er en del af Roskilde Kraftvarmeværk under ARGO.

Foto : ARGO

KL klar med dødsliste: ARGO blandt 10 lukningstruede anlæg

Kommunernes Landsforening har torsdag meldt ud, at de nu har en plan klar for, hvordan forbrændingskapaciteten kan reduceres med 30 pct. frem mod 2030.

Det står nu klart, hvilke affaldsforbrændingsanlæg der er udpeget til at lukke i 2030, så der kommer balance forbrændingskapaciteten og Danmarks affaldsmængder. Det drejer sig blandt andet om forbrændingsanlæggene hos ARGO i Roskilde, AffaldPlus i Slagelse, I/S Norfors i Hørsholm.

De er sammen med syv andre anlæg havnet på det, der er blevet døbt »dødslisten«, som KL blev pålagt at udarbejde som følge af klimaaftalen for affaldsområdet fra den 16. juni. Torsdag eftermiddag kunne KL præsentere sin plan, som skal reducere den danske affaldsforbrændingskapacitet med 30 procent frem mod 2030.

Ifølge planen skal følgende forbrændingsanlæg være taget ud af drift i 2030: ARGO (Roskilde), MEC Bioheat & Power (Holstebro), I/S Norfors (Hørsholm), Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (Hjørring), AffaldPlus (Slagelse), Sønderborg Kraftvarme I/S, Aars Fjernvarme, Svendborg Kraftvarme A/S, Hammel Fjernvarme og Bornholms Affaldsbehandling.

affaldskapacitet

Her ses et overblik over den samlede kapacitetsreduktion, som KL foreslår frem mod 2030. Bemærk den geografiske fordeling.

Illustration: KL

Der kommer til at være støre økonomiske tab ved at lukke flere af dem ned, vurderer KL. Der er nemlig investeret milliardbeløb i de kommunale affaldsenergianlæg, og når de lukker ned, før de har tjent sig selv ind, så løber de strandede omkostninger op mod 1,5 milliarder kroner. Derfor påpeger KL's formand, Jacob Bundsgaard, at der er behov for politiske drøftelser om hvordan planen udføres uden at skade de berørte kommuners økonomi:

»Det er helt centralt, at kommunerne får dækket alle de udgifter. Det må ikke få negative konsekvenser for kommunernes økonomi og velfærden til borgerne, at der er forbrændingsanlæg, der skal lukke. Derfor skal tilpasningsplanen og vilkår herfor nu forhandles med Folketinget – og det ser vi frem til,« siger Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

Flere faktorer i spil

Det nyeste anlæg på »dødslisten« er ARGO's forbrændingsanlæg i Roskilde. Her stod den nyeste linje »Energitårnet« færdigbygget i 2014 og har kostet den svimlende sum af 1,293 milliarder kroner. Energitårnet er et prestigebyggeri, der både har været hadet og elsket for sin katedralagtige udformning med sin karakteristiske rustfarvede indpakning.

KL har offentliggjort planen, som kan hentes i fuld længde her. Den forklarer overodnet, hvilke faktorer, de respektive anlæg er valgt ud fra, men kommer ikke med forklaringer for valget af de enkelte anlæg. KL's Jacob Bundsgaard fortæller dog i en pressemeddelelse, at organisationen har haft EA Energianalyse til at medregnet en række forskellige parametre for at sikre det bedste grundlag for planen.

»Udover kravene i den politiske aftale tager planen også højde for, at affald skal transporteres længere i fremtiden, når der kommer færre anlæg. Det skal gøres så omkostningseffektivt som muligt for at sørge for, at forbrugerpriserne fortsat er billige. Desuden er det afgørende, at vi garanterer borgerne et alternativ til den affaldsenergi, der bliver udfaset, så der stadig er varme i hjemmene til rimelige priser,« fortæller Jacob Bundsgaard.

Det er derfor nærliggende at påpege, at Sjælland og særligt Hovedstadsområdet har en tæt koncentration af store affaldsforbrændingsanlæg. Der er ikke langt fra Roskilde til ARC's store og nye anlæg Amager Bakke i København eller til Vestforbrændings forbrændingsanlæg i Glostrup. Om dette har været en del af overvejelserne bag den foreslåede lukning af ARGO's forbrændingsanlæg står dog først klart, når selve planen bliver offentliggjort.

Ifølge direktøren for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, skaber lukningsplanerne desuden store teknologiske udfordringer for varmeforsyningen i hovedstadsområdet, når de om allerede ti år skal undvære en stor del af affaldsvarmen:

»Jeg håber der nu bliver god tid til og mulighed for at foretage en grundig energiplanlægning af, hvad der skal træde i stedet for de mange affaldsanlæg, der nu foreslås udfaset. Alene ARGO og Norfors leverer 37 procent af al varme til VEKS i hovedstadsområdet. Det er en mængde varme, der ikke bare kan erstattes af store varmepumper. Så vi har brug for en grundig diskussion af, hvorfra varmen så skal komme.«

Han advokerer derfor også til, at der findes muligheder for at holde under de forbrugere, der i dag er kunder hos et selskab, der anvender affaldsvarme og som bliver sat i en usikker position:

»Det er helt afgørende, at udfasningen af de mange energianlæg ikke ender med at give en højere varmeregning til de mange fjernvarmeforbrugere, der har er kunder i et selskab, der har affaldsvarme. Derfor bør der dels kompenseres for strandede omkostninger og der bør sætte penge af til den nødvendige nye varmeproduktion, så regningen ikke ender hos fjernvarmekunderne.«

I første omgang skal Energistyrelsen dog vurdere planen og undersøge, om den lever op til de krav, som politikerne stillede til den i klimaaftalen fra den 16. juni. Dette arbejde forventes afsluttet i februar.

    Prøv WasteTech

    Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

    Klik her