Glem energimærket på vaskemaskiner og tørretumblere - levetiden er vigtigst

Den helt store klima- og miljøbelastning hvidevarer stammer fra produktionen og ikke strømforbrug. Derfor bør fokus flyttes fra energimærket til produkternes forventet levetid, siger forsker.
Overvejer du at investere i en ny vaskemaskine eller tørretumbler for at reducere dit klimaaftryk? Så skal du overveje at se efter maskiner med ekstra lang levetid, og i mindre grad efter energimærket. Faktisk kan det miljø- og klimamæssigt bedst betale sig at droppe nyindkøbet og i stedet bruge penge på reparationer, der forlænger levetiden på dine gamle og lidt mere energislugende maskiner.
Vil du have fuld adgang til WasteTech?
Prøv WasteTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Nyt Ecodesign

EU opdaterede i marts i år sit Ecodesign-direktiv med en stribe nye reparationsvenlige regler. Det skal blandt andet være lettere at skille køleskabe og frysere ad med standardværktøj, ligesom producenterne i fremtiden bliver mødt med krav, der gør det sværere at lave lim- og svejsesamlinger, som mange producenter benytter, hvilket gør det markant mere besværligt for forbrugere og værksteder at reparere produkterne. Samtidig bliver elektronikproducenter forpligtet til at fremstille originale reservedele, syv år efter at produktet er taget af markedet, eksempelvis pakninger til en køleskabsdør. Derudover skal reparatører have nemmere adgang til dokumentation om reparation og vedligehold. For skærme – både til computere og fjernsyn – gælder det blandt andet, at der stilles oplysninger om tilgængelighed for software- og firmware-opdateringer og reservedele til rådighed.