Forsker om giftigt tungmetal i solceller: Forbyd det og undgå potentiel miljøbombe

Foto : Bigstock

Forsker om giftigt tungmetal i solceller: Forbyd det og undgå potentiel miljøbombe

En fremtid med tonsvis af problematisk bly fra udtjente solceller vækker bekymring hos Lykke Margot Ricard, der forsker i bæredygtig innovation på SDU. Indtil videre er det lykkedes solcelleindustrien at overbevise EU om det giftige tungmetals nødvendighed.
Solceller skyder op i hele landet i den grønne omstillings tegn. Men sammen med den ‘grønne’ teknologi følger også risikoen for, at hundredvis ton af det giftige tungmetal bly ender i miljøet og udgør en sundhedsfare, når de mange solcellepanelers levetid rinder ud.
Få fuld adgang til WasteTech?
WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.
Prøv WasteTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her
Bly i danske solceller - et groft estimat

Energinet har kendskab til planer om nye, mulige solcelleanlæg på samlet set 16 GW inden 2025.

Dette tal vil blive brugt i nedenstående regnestykke, men det skal noteres, at der er store usikkerheder forbundet med fremskrivningen.

Energinet skriver på deres hjemmeside:

»Næppe alle projekter bliver realiseret, men selv om der er stor usikkerhed omkring tallene, ventes udbygningen at stige meget kraftigt på ganske få år.«

University of Stuttgart har estimeret, at et siliciumbaseret solcellepanel med 60 solceller med en kapacitet på 300 W indeholder 6 gram bly. Den danske rådgivningsvirksomhed IPU har estimeret blyindholdet i samme størrelse solcellepanel af samme type til at være 11 gram - altså næsten det dobbelte.

Det giver henholdsvis 20-37 milligram per watt.

Andelen af solcellepaneler med blyholdigt loddemateriale forventes af den tyske maskinbyggerforening VDMA at være gennemsnitligt cirka 75 procent ud af det samlede antal i løbet af de kommende fem år.

Med udgangspunkt i disse tal kan regnestykket opstilles:

16 GW * 20-37 mg/W * 0,75 = 240-440 ton bly i solceller installeret i Danmark i perioden 2020-2025

Et potentielt miljøproblem vil vise sig om 20-30 år, når solcellepanelerne er udtjente.