
Foto : Malthe Folke Ivarsson
Bornholm skal være testmiljø for cirkulær økonomi i nyt samarbejde
»Vi har været en del af problemet. Nu vil vi også være en del af løsningen,« siger Nestlé-direktør om et nyt samarbejde mellem virksomheden, affaldsselskabet BOFA og Danmarks Naturfredningsforening.
Solskinsøen Bornholm er ikke bare en yndet dansk feriedestination – fremover skal øen også være et testcenter for cirkulær økonomi i et nyt pilotprojekt for verdens største producent af mad- og drikkevarer, Nestlé.
Vil du have fuld adgang til WasteTech?
Hvorfor er forbrænding ikke også en fremtidig energiform?
Uanset hvor meget og hvor godt vi sorterer, vil der altid være noget, som kun kan genanvendes via energigenvinding. En sådan udnyttelse i den sidste ende af genanvendelsen vil fortsat være aktuel i rigtig mange år fremover - bl.a. fordi materialegenanvendelse af organiske materialer ikke er en evig cirkulation, men en midlertidig.
Nogle materialer kan genanvendes relativt mange gange, andre kun få eller en enkelt. Nogle materialer må sammensættes, så de reelt ikke kan materialegenanvendes, fordi det af hensyn til den vare, som de emballerer eller indgår i, ikke kan være anderledes, hvorfor energigenvinding i sidste ende er den mest hensigtsmæssige metode alt taget i betragtning.
Problemet med affald og genanvendelse er globalt - og langt det meste af det endeligt kasserede, organiske affald ender på deponi. Der kan være mange grunde til, at det ikke bliver energigenvundet: Det kan være uegnet i de aktuelle, industrielle produktioner, det kan være for blandet eller forurenet med andre stoffer, som kræver termisk destruktion.
Og affaldsforbrænding er ikke særlig udbredt.
Derfor skal vi fortsat udnytte vores forbrændingsanlæg i Danmark til effektiv og miljøoptimeret udnyttelse af den sidste værdi i det ikke genanvendelige, organiske affald. Der er så store mængder at udnytte, at vi kun kan klare en meget lille del, men hvorfor skal vi så undlade dette?
Det er muligt, at det i den idéelle verden ikke er det mest hensigtsmæssige at brænde affald, men det er da endnu mindre hensigtsmæssigt at deponere det!
Så tag nu konsekvensen af den situation, som vil være gældende længere frem, end nogen af os kan se. Opgrader de danske forbrændings-anlæg, så de bliver endnu bedre - i stedet for at lukke dem. Udvid fjernvarmeområderne så det bliver muligt at udnytte størst mulige mængder til energigenvinding - og importer så meget affald til energigenvinding som muligt.
Som storimportør af forbrændingsegnet affald, vil vi kunne stille krav til kvaliteten og på den måde påvirke genanvendelsen positivt i de lande, som vil eksportere brændbart affald til os - og det vil blive stadig flere, fordi deponering i fremtiden vil blive mere og mere uønsket og derfor også dyrere. Den udvikling vil give os mulighed for at importere og udnytte denne energikilde med fordele hele vejen rundt: Vi får billig energi, vi gavner genanvendelsen generelt, vi mindsker deponering og vi begrænser miljøskader fra deponeringsanlæggene.
Hvordan kan nogen se det som noget negativt?