
Affaldslov vedtaget: Forbrændingsanlæg bliver konkurrenceudsat

Der skal sikres ordentlige arbejdsforhold i både bestyrelseslokalet og på gulvet i affalds- og vandbranchen

Dialog har gjort Folketingets sorteringskoncept til en succes
Mest læste
Seneste nyt
CO2 er et globalt problem! Kunne vores politikere og deres rådgivere ikke nok snart forstå det og agere derefter? Det giver ikke mening (ud over skammelig og skadelig greenwashing) at fjerne forbrændingsanlæg der laver affald til strøm og varme for at DK isoleret set kan se bedre ud så længe der i verden er en overflod af affald der ellers bare doponeres (og skaber udslip af metan/CO2). Vores politikere og deres rådgivere må forstå at det IKKE gør en afgørende forskel for verden om DK når 2030 mål. Det gør tværtimod skade hvis mål nås med midler der er irrationelle fra et globalt perspektiv og/eller som ikke skallerer (dvs kan forventes at kunne bruges af verdens store udledere). De bør lade være med at indoktrinere journalister og befolkning med at 2030 DK reduktionsmål er det eneste sagligørende og i sig selv vil have en væsentlig påvirkningen af jordens klima - det er ikke tilfældet. Vi udgør mindre end 0.1% af jordens befolkning og kan kun reelt bidrage med større vægt via DK udvikling af praktisk kokurrencedygtig grøn teknologi - mere fokus på det tak!
Jeg forstår ikke, hvorfor det er uhensigtsmæssigt at brænde organisk affald, som det ikke er muligt at genanvende - og hvor alternativet er deponering.
Uanset hvor meget affald vi sorterer ud til genanvendelse, vil der være betydelige rester, som kun kan behandles ved energiudnyttelse.
Når man i EU er så vilde med at sortere affald, er det kun i beskeden grad med henblik på materialegenanvendelse, men i meget høj grad et spørgsmål om at begrænse deponering. Det er nemlig ganske få lande, der har tilstrækkelig forbrændingskapacitet - og det er meget dyrt at etablere og drive et sådant anlæg, hvis der ikke er et fjernvarmesystem - og afsætning af varmen.
Affaldsforbrænding er underlagt meget skrappe miljøkrav, som er dyre at efterleve. Det gælder altså om at få sorteret affaldet, så mest muligt kan energiudnyttes på industrielle anlæg som jernværker og cementfabrikker - altså så det stadig kan energiudnyttes, men med meget færre krav end der stilles til forbrænding af det blandede affald.
Med den megen alternative el-energi, er det en særdeles dårlig forretning af satse på affaldsforbrænding, hvor energien kun bruges til el-produktion.
Og markedet for materialegenanvendelse af effekter fra affaldet er vidt omfang mættet.
Den eneste grund til, at man i Danmark vil begrænse forbrændingskapaciteten, er et helt forkert syn på klimasituationen, der jo på ingen måde kan løses nationalt.
Undskyld min optimisme. Der vil formentlig være meget få solceller, som allerede bliver udskiftet i 2040 - levetiden er formentlig mellem 30 og 40 år.
Og så længe de producerer i rimelig grad, vil de nok ikke bare blive udskiftet.
Jeg tillade mig at tro, at man - længe inden at udskiftningen bliver aktuel - vil have etableret genanvendelsesanlæg, som kan udnytte ressourcerne i solcellepaneler, så spildet vil være yderst begrænset.
I de store solcelleparker vil der være basisinstallationer, som formentlig kan holde længere end solcellerne: stativerne, der bærer solcellerne, kabler, der fører elektriciteten til inverterne, transformatorstationer og kabler til det overordnede el-net.
Så lad os nu ikke allerede ved installationen gøre de om mange år udtjente solceller til et uoverstigeligt problem!
God pointe med vandindholdet.
Det giver også et skævt fokus på bioaffald når politikerne skal nå deres mål om at forberede flest tons til genanvendelse. Hvis bioresterne sendes til bioforgasning hvorfra vandet udledes eller spredes på marker, kan vandet tælles som "100% genanvendt". Hvis biorester i stedet ender i energigenvindelse og vandet kondenseres i røggaskondensering til brug som f.eks. kedelvand eller fjernvarmevand, så er det per definition "0% genanvendt". P.g.a. den betydelige vægt bliver det derfor virkelig vigtigt for at nå genanvendelsesmålene at vandet udledes fra bioforgasning frem for f.eks. at blive udnyttet som fjernvarmevand.
Det er på vej! Det er bare ikke til at betale idag. Jeg skrev speciale sammen med PlasticScanner ( https://plasticscanner.com ) om en håndholdt NIR scanner med en pris på €350 istedet for de nuværende €30.000. Det viste lovende resultater på op til 90% præcision, med yderst basalt hardware
Avedøreværket bruger ganske rigtigt halm som et af brændslerne på værket, hoved brændslet er dog træpiller!

Ørsted stod med bedste bud på CO2-fangst, men måske ikke det bedste bud for klimaet
