Studie: stress og efterfølgende fravær hænger sammen

Job træt stress
Illustration: Stockphoto.
Branchenyt14. juni 2021 kl. 11:20

Hvis dine medarbejdere angiver, at de har følt sig stressede inden for de seneste to uger, har de væsentligt færre arbejdsdage, mere sygefravær og flere dage i ledighed i de efterfølgende fire år.

Det viser ny forskning fra NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø), der kobler arbejdsrelateret stress samt arbejds- og privatlivsrelateret stress med varigheden af forskellige typer fravær.

Studiet bygger på tal fra arbejdsmiljø- og helbredsundersøgelsen i 2012 og 2014, hvor 37.605 lønmodtagere deltog. Her svarede 14 procent, at de 'ofte' eller 'hele tiden' følte sig stressede. 

Medarbejdere, der svarede, at de ofte har følt sig stressede inden for de seneste 14 dage, havde et betydeligt større fravær de efterfølgende fire år. Fra 37 til 117 færre arbejdsdage, fra 7 til 52 dages mere sygefravær og fra 2 til 24 flere dage i ledighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Nu har vi et talmateriale, der viser, at selvrapporteret stress godt kan bruges som en vigtig markør, der har reelle konsekvenser. Hvis folk giver udtryk for, at de føler sig stressede i høj grad, så skal vi være opmærksomme og sætte ind,« siger Malene Friis Andersen, ph.d og forsker på NFA, og fortsætter:

»Men for at vi kan handle, skal vi jo først have viden om, at nogle føler sig stressede. Derfor er det vigtigt at skabe en kultur, hvor det ikke er tabubelagt at tale om stress. Hvis man i arbejdsfællesskabet jævnligt tager en åben og ærlig snak om, hvordan det går med både trivsel og opgaveløsning, så er man godt på vej,« siger hun.

Debatten er slået fra på dette indhold 
Fortsæt din læsning