Hjemmearbejdssucces afgøres af seks faktorer

Hjemmearbejde
Illustration: Bigstock.
Branchenyt6. april 2021 kl. 11:31

Ny forskning fra DTU viser, at særligt seks faktorer er afgørende for successen hos hjemmearbejdende. 

Pandemien har for alvor sat fokus på nye og alternative måder at arbejde på, og flere og flere virksomheder overvejer fortsat, om hjemmearbejde skal være en del af en fast hverdag efter corona. 

Der er dog både fordele og ulemper ved hjemmearbejdet, og forskere fra DTU Management har fundet seks hovedfaktorer – tre fordele og tre ulemper, som man bør fokuserer på, hvis hjemmearbejdet skal være en succes fremmadrettet. 

Blandt fordelene gælder det, at der opleves en bedre worklife balance blandt hjemmearbejdende. Samtidig er arbejdseffektiviteten forbedret, særligt på grund af færre forstyrrelser, færre møder og mindre spildtid. Derudover har hjemmearbejdende oplevet større kontrol over eget arbejde og egne pauser. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Modsat opleves der flere usikkerheder i arbejdet, eksempelvis hvilke opgaver der skal løses, mens utilstrækkelige værktøjer, som begrænset adgang til dokumenter, data og faciliteter som printere, ligeledes er en stor udfordring. En tredje udfordring er den øgede isolation og skærmtid, der er kilde til mistrivsel blandt hjemmearbejdende. 

»Inden virksomheder og organisationer lægger nye planer for mængden af hjemmearbejde, er det vigtigt at huske på, at fordele og ulemper opleves vidt forskelligt. Det er med andre ord ikke givet, at alle oplever arbejde på distancen positivt eller har de samme udfordringer. Ved at analysere medarbejdernes oplevelser ud fra de seks identificerede faktorer kan ledelsen få et overblik over, hvad man skal holde sig for øje og sætte ind over for i forhold til forskellige medarbejdergrupper,« fortæller Christine Ipsen, lektor ved DTU Management, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Undersøgelsen er foretaget blandt vidensarbejdere i otte europæiske lande.

 

 

Debatten er slået fra på dette indhold