Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

"Vores branche er løbet tør for bæredygtighedsspecialister"

Af Dennis Jensen2. september kl. 05:00
"Vores branche er løbet tør for bæredygtighedsspecialister"
Illustration: Bigstock/RossHelen.
Bæredygtighed som teknisk fag og disciplin har fuld fart på i disse år, og det skaber store udfordringer i forhold til at finde kvalificeret arbejdskraft – ikke mindst i arkitekt- og ingeniørbranchen.

De efterspurgte kompetencer gælder alt fra ydelser som livscyklusvurderinger (LCA), CO2-beregninger og DGNB-certificeringer til EU’s taksonomi og FN’s verdensmål – og det gælder kompetent faglig ledelse af projekter med netop disse ydelser. 

Manglen på kompetente medarbejdere, der er specialiserede i bæredygtighedsydelser, skyldes blandt andet, at kravene til bæredygtighed i bygge- og anlægsbranchen de seneste år er skruet så voldsomt i vejret, at branchen slet og ret er løbet tør for specialister.

Og fra 2023 bliver der skruet yderligere op, når det nye bygningsreglement træder i kræft og EU’s taksonomi for bæredygtige investeringer for alvor manifesterer sig i flere krav til de bæredygtige investeringer. De mange bæredygtighedskrav har kun udsigt til yderligere stramninger de kommende år, og dermed vil efterspørgslen efter bæredygtighedsspecialister blandt ingeniører og arkitekter stige endnu mere.

De skærpede krav til bæredygtighed udfordrer den store gruppe af klassisk uddannede ingeniører og arkitekter, som ikke tidligere er blevet mødt af kravene i den grønne kompleksitet. De bliver nu nødt til at forholde sig til bæredygtighed, fordi disciplinen ikke længere alene er et speciale, men en indsigt og en kompetence, som alle skal kunne til et vist minimum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hvis bygge- og anlægssektoren, som i dag står for et markant aftryk på miljø og klima, skal lykkes med at levere sit bidrag til den fælles klimakamp, så nytter det ikke noget, at de skærpede krav om bæredygtighed ikke bliver mødt af specialister, der forstår at tackle dem. Derfor er manglen på bæredygtighedsspecialister et reelt problem for den grønne omstilling.

Som andre virksomheder i vores branche gør vi alt, hvad der står i vores magt for at rekruttere kompetente bæredygtighedsspecialister samtidig med, at vi investerer massivt i at udvikle interne uddannelser og kursusforløb for at opkvalificere vores nuværende medarbejdere til at kunne løse flere af de bæredygtige opgaver.

Kan vores uddannelser følge med bæredygtighedskravene?

Når politiske aftaler om bæredygtigt byggeri træder i kraft så hurtigt efter, at de er vedtaget, er det naturligt, at der kommer ubalance mellem arbejdskraft og efterspørgsel. En del af problemet med manglen på specialister, skal derfor findes i, at de tekniske uddannelser ikke i tide har tilpasset sig udfordringerne og efterspørgslen i byggeriet.

For at imødekomme problemet kunne det være nærliggende at få nyuddannede hurtigere ud på arbejdsmarkedet sådan som Reformkommissionen i april 2022 lagde op til i deres anbefalinger til, hvordan det danske uddannelsessystem kan skrues bedre sammen. Anbefalinger går blandt andet på at forkorte kandidatuddannelserne med et år, så vi får flere hurtigere ud på arbejdsmarkedet, og dermed kan frigøre midler til at finansiere relevant efteruddannelse senere i livet. Kravene flytter sig så hurtigt, at en kandidatuddannelse kan være forældet på 5-10 år – særligt når det kommer til komplicerede discipliner som bæredygtighed.

Samtidig er der generelt et behov for, at flere uddannelser sætter bæredygtighed på agendaen. Derfor er det enormt positivt, at Danmarks Tekniske Universitet for nyligt fik godkendt en ny master-uddannelse i bæredygtig ledelse. Denne type uddannelse er et stort skridt i den rigtige retning, hvis vi skal kunne følge med udviklingen og kravene de næste år.

Skal vi have nogen chance for at følge med, forudsætter det, at flere uddannelser følger trop, og der kommer flere kandidatoverbygninger og specialiseringer, der er målrettet kompetencer indenfor grøn omstilling og bæredygtighed.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger