Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Virksomheder ignorerer en af de væsentligste årsager til at IT-professionelle skifter job

21. marts kl. 09:122
Løngab
Løn er en af de vigtigste parametre når it-specialister vælger job. Hvorfor ikke reklamere med lønnen? Illustration: Bigstock.
Det er et paradoks, at mens vi ved, at høj løn er en af de væsentligste årsager til at IT-specialister skifter job, så er der ingen af de lønførende private virksomheder, der bruger det branding-parameter som budskab i jobannoncering.
Artiklen er ældre end 30 dage

Løn er nummer 3 på listen over parametre, som de IT-professionelle finder afgørende for hvilke virksomheder de synes er attraktive. Det viser flere års grundige analyser af gruppens jobpræferencer. Løn er kun overgået af parametrene "God virksomhedskultur og ledelse" og "faglige udfordringer". 

Jeg har skimmet 30 forskellige private virksomheders IT-jobopslag på Jobfinder.dk her i 2023 og tæt på 2/3 af dem nævner ikke ordet “løn” eller noget, der minder om det.

  • 62 % nævner ikke løn 
  • 38 % specificerer, at de tilbyder løn efter kvalifikationer 
  • 0 % indikerer lønramme

Når man målrettet sidder og leder efter indikationer på, hvilken slags løn man kan forvente i et givent IT-job, så bliver det nærmest komisk, hvordan løn bliver ignoreret i jobannoncerne. I stedet kan man læse en masse om mindre vigtige faktorer som godt arbejdsmiljø, work life balance, mulighed for hjemmearbejde, karriereudvikling, purpose, osv. Alle faktorer som er vigtige, men ikke ligeså vigtige som løn, når man spørger dem jobannoncerne er målrettet. Det er virkeligheden. 

Min kollega Dennis Roi Hansen beskriver i et tidligere Synspunkt hvordan de forskellige parametre i forhold til jobpræference har ændret sig hos de IT-professionelle.   

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg er med på, at vi er kulturelt udfordret på det her område. For virksomhedernes egen skyld synes jeg dog, at det er på tide, at de får øjnene op for de nye prioriteter og værdisæt hos de IT-professionelle.

Anderledes står det til med transparensen i det offentlige, hvor relativt gennemsigtige løntrin giver gode indikationer af, hvor man kommer til at ligge lønmæssigt. Paradokset er, at det er de lønførende private virksomheder som ikke flager med de højere lønninger. Løn er først noget der bliver berørt langt inde i rekrutteringsprocessen. Misser det private marked en god mulighed for at tiltrække endnu flere af de attraktive IT-professionelle? Jeg tror det. 

Jeg antager at 99 % af virksomheder arbejder med en lønramme når de rekrutterer til en specifik rolle. Hvad ville der ske hvis man proklamerede den i stillingsopslaget? 

Eksempel: “Til denne stilling har vi en lønramme på 40.000 - 50.000 kr, som vil blive specificeret i tråd med din erfaring og dine kvalifikationer.”

Hvad ville det have af konsekvenser, at være åben omkring lønramme i det private? Intern splid pga. skæv aflønning af nuværende medarbejdere? Skuffede kandidater når de bliver tilbudt 42.000 kr og ikke 50.000 kr? Færre afhoppere sent i rekrutteringsprocessen ved afsløringen af lønrammen? Flere (relevante/irrelevante) ansøgere? 

Jeg er nysgerrig på årsagerne til, at undlade at skilte med en lønramme. Byd meget gerne ind, hvis du har nogle konkrete erfaringer med overvejelserne for eller imod. 
 

Online Briefing | Sådan tiltrækker du it-talenter til industrien

25. April kl. 14.00 - 15.30 

Bliv klogere på hvordan du styrker rekrutteringen af it-specialister til din virksomhed.

TILMELD DIG HER

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
3. april kl. 19:10

Med 10+ år i branchen, er det min erfaring, at det er korrekt, at den væsentligste årsag til jobskifter er løn. Har en mistanke om det er meget let at finde eksempler for begge ting. Så anekdoktiske grundlag er nok lidt kedelig i denne sammenhæng. Måske mangler artiklen lidt: "Højt-lønnede specialister fokuserer i høj-grad på høj-løn". Så hvis du har brug for folk med højt-lønnede kompetencer, så vil de i højere grad skifte job med baggrund i høj-løn. Omvendt i den anden ende. Det er sjovt nok ekspotentielt aftagende jo højere løn, jo mindre betyder den enkelte krone i udgift for din virksomhed. Det er ikke rationelt. Det er bare rart, hvis man er heldig, at være i den rigtig gode ende af den skala. Så skal du slås lidt mindre for dine "2 par sko til 2000 kr. stykket" (Lars Løkke citat).

1
31. marts kl. 22:19

Hvilken imperi har artiklen for at læn er den væsntlige årsag til jobskifte? Med 30+ år i branchen er det ikke korrekt at løn er den væsentligste årsag. Det gælder både min erfaring fra det offentlige og private.