Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Vi taler om manglen på it-specialister, men en anden gruppe er mere efterspurgt

23. januar kl. 05:00
Mette Beck-Nielsen
De digitale integratorer sidder på nøglepositioner i mange organisationer, fordi de binder digitale teknologier og muligheder sammen med udvikling af nye produkter og forretningsudvikling, skriver Mette Beck-Nielsen i dette synspunkt. Illustration: Mette Beck-Nielsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den kritiske mangel på specialister er ofte i fokus, når den offentlige samtale kommer ind på Danmarks fremtid som digital førernation. Digitale specialister har kompetencerne til at udvikle de nye løsninger og systemer, som skal drive udviklingen, sikre vækst og skabe velfærd. 

Men der er en anden gruppe af kompetencer, som er endnu mere efterspurgt af de danske virksomheder. Det viser Det Digitale Kompetencebarometer, som Digital Dogme netop har udgivet sammen med analysehuset HBS Economics. 

Efterspørgsel på digitale integratorer

Barometeret viser blandt andet, at næsten hvert femte jobopslag i 2021 søgte de medarbejdere, der kaldes for ‘digitale integratorer’. De digitale integratorer sidder på nøglepositioner i mange organisationer, fordi de binder digitale teknologier og muligheder sammen med udvikling af nye produkter og forretningsudvikling. 

Denne gruppe kan sætte sig ind i, hvad de tekniske løsninger kan, og hvordan disse understøtter forretningen. Digitale integratorer er altså medarbejdere, som i forvejen har en vis faglig viden og allerede anvender forskellige digitale værktøjer og metoder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterspørgslen på denne centrale medarbejdergruppe har da også været støt stigende siden 2010, mens efterspørgslen på digitale specialister har været nogenlunde konstant i samme tidsperiode. 

Et eksempel på en virksomhed, som anvender digitale integratorer, er Koncern IT i Københavns Kommune. Her har man udviklet et graduateprogram med digitale talenter, som man kalder ‘faldskærmssoldater’, fordi disse digitale integratorer netop kan sendes ud forskellige steder i organisationen og løse opgaver sammen med andre medarbejdere.

Et andet eksempel er forsikringsselskabet Tryg, der netop nu arbejder med at smelte it og forretning sammen ved at opkvalificere en lang række medarbejdere til at kunne arbejde med cloudbaserede løsninger. Det sker for at få en langt hurtigere vej fra ide til færdigt produkt - og de første pilotprojekter viser, at effekten er stor.

Egenskaber og kvalifikationer

Integratorerne evner at se digitale løsninger, og hvordan disse kan understøtte forretningen. Her adskiller de sig fra mange digitale specialister, som indimellem kan være svære at kommunikere med rent forretningsmæssigt. 

Det er derfor intet under, at integratorerne er efterspurgt i dansk erhvervsliv. Dette gælder ikke kun inden for digitale højborge som it-branchen og finanssektoren, hvor det er naturligt at finde dem. Det gælder i industrien, byggeriet og inden for handel og transport. Selv landbruget har efterspørgsel på digitale integratorer.

Integratorerne vil fortsætte med at være en stigende efterspurgt ressource, netop fordi de lukker hullerne mellem it og forretning, skaber et fælles sprog og sikrer, at nye løsninger kommer i mål. 

Derfor er det vigtigt, at vi ikke udelukkende har fokus på specialister i debatten om kompetencer, men i høj grad også tænker på integratorerne. Dette sker eksempelvis ved at øge den digitale opkvalificering af medarbejdere fra andre afdelinger i virksomhederne som marketing, kommunikation, økonomi og forretningsudvikling. 

Der skal der være større fokus på integratorerne i uddannelsessektoren og på Christiansborg. Integratorerne er ganske enkelt for vigtige og for efterspurgte til, at vi glemmer dem i jagten på specialisterne.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger