Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Rekruttering af de sære og illoyale IT-specialister

5. april 2022 kl. 05:00
Ballisager
Illustration: Ballisager.
It-medarbejderne er ikke den nemmeste gruppe mennesker at rekruttere. Sådan lyder det fra Morten Ballisager, der er ejer og bestyrelsesformand i Konsulenthuset Ballisager. Han kommer i dette synspunkt med sine tanker omkring, hvad man skal have øje for, når man rekrutterer specialister indenfor IT-branchen.
Artiklen er ældre end 30 dage

IT-medarbejdere er nogle underlige størrelser. De har preferencer omkring arbejdslivet, der afviger fra det gængse billede. Det kan jeg konstatere, når jeg dykker ned i kandidatanalysen. Det er man nødt til at have blik for, når man rekrutterer specialister indenfor IT-branchen.

IT-medarbejdere er ”friheds-junkies”. De kan næsten ikke få frihed nok – eller lad os kalde det work/life balance. Ingen anden medarbejdergruppe har så stort et behov for work/life balance. Work/life balance – herunder selvbestemmelse og frihed til at tilrettelægge sin opgaver – er mere betydningsfuldt end løn og gode kollegaer – og det er faktisk usædvanligt.

Der er ingen vej udenom work/life-balance, hvis man vil være attraktiv for talenterne i denne branche. Det skal plantes centralt i kulturen og i det employee value proposition, som man rejser rundt med i sin branding-strategi.

Gad vide hvorfor denne attraktive medarbejdergruppe har udviklet så stærk en kærlighed til work/life balance?? Forklaringen synes at være ganske nærliggende. Det er nemlig sådan, at arbejdsmængden er enormt høj hos denne gruppe. Så i takt med, at vi mangler ressourcer indenfor IT-specialister, så ser det ud til, at vi slider så hårdt på dem vi har, at de ”flygter” og søger desperat efter arbejdsgivere, der vil respektere en normal arbejdsuge i højere grad. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

IT-medarbejdere er den mest iloyale medarbejdergruppe på hele arbejdsmarkedet – set med arbejdsgiverbriller. De fleste vil gerne videre efter 3-4 års ansættelse, mens den generelle foretrukne ansættelsesvarighed er omtrent 8 år.

Hvis man kan skabe trivsel hos IT-medarbejderne, så har man til gengæld også en hær af rekrutteringsagenter. Det vil sige, at i netop denne branche har vi nogle af de medarbejdere, der er mest interesseret i at bidrage med rekrutteringer via eget netværk. Det bør være interessant for alle de IT-virksomheder, der lige nu knokler hårdt for at tiltrække: Den største tiltrækningsressource er in house!!

Så på den ene side er IT-specialisterne utro i fht arbejdsgiveren. Men hvis man først har etableret en god relation med overskuelige arbejdsbyrder, trivsel, work/life balance – så får man pludselig en meget dedikeret gruppe, som sågar vil bidrage til rekrutteringsprocesserne. Og det er bestemt ikke en uinteressant rekrutteringsressource.

Pak jeres visioner, værdier, bæredygtighed, CSR væk, når I rekrutterer – og sandsynliggør i stedet, hvordan I kan skabe rammerne om godt balanceret arbejdsliv for den enkelte – deri ligger den største tiltrækningskraft. LIKE IT OR NOT.

Og hvis man stadig ikke har IT-ressourcer nok, så må man have fat i de udenlandske ressourcer – og husk lige på, at den største grund til, at vi ikke er en hot arbejdsdestination for udlændinge, det er jo, at det stort set er umuligt at få venner i DK. Men så kan remote work være den rette løsning. Altså hvor man sikrer, at ressourcerne ”bliver hjemme i eget miljø” og arbejder derfra. Det kan mange danske virksomheder udnytte i højere grad. Og drop ideen om, at vi kun etablerer fællesskab ved at bevæge os fysisk i det samme rum.

Pøj pøj med rekruttering af den sværeste målgruppe på arbejdsmarkedet. Få nu sat sigtekornet, så det matcher gruppens behov.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger