Rekruttering af de sære og illoyale IT-specialister
IT-medarbejdere er nogle underlige størrelser. De har preferencer omkring arbejdslivet, der afviger fra det gængse billede. Det kan jeg konstatere, når jeg dykker ned i kandidatanalysen. Det er man nødt til at have blik for, når man rekrutterer specialister indenfor IT-branchen.
IT-medarbejdere er ”friheds-junkies”. De kan næsten ikke få frihed nok – eller lad os kalde det work/life balance. Ingen anden medarbejdergruppe har så stort et behov for work/life balance. Work/life balance – herunder selvbestemmelse og frihed til at tilrettelægge sin opgaver – er mere betydningsfuldt end løn og gode kollegaer – og det er faktisk usædvanligt.
Der er ingen vej udenom work/life-balance, hvis man vil være attraktiv for talenterne i denne branche. Det skal plantes centralt i kulturen og i det employee value proposition, som man rejser rundt med i sin branding-strategi.
Gad vide hvorfor denne attraktive medarbejdergruppe har udviklet så stærk en kærlighed til work/life balance?? Forklaringen synes at være ganske nærliggende. Det er nemlig sådan, at arbejdsmængden er enormt høj hos denne gruppe. Så i takt med, at vi mangler ressourcer indenfor IT-specialister, så ser det ud til, at vi slider så hårdt på dem vi har, at de ”flygter” og søger desperat efter arbejdsgivere, der vil respektere en normal arbejdsuge i højere grad.
IT-medarbejdere er den mest iloyale medarbejdergruppe på hele arbejdsmarkedet – set med arbejdsgiverbriller. De fleste vil gerne videre efter 3-4 års ansættelse, mens den generelle foretrukne ansættelsesvarighed er omtrent 8 år.
Hvis man kan skabe trivsel hos IT-medarbejderne, så har man til gengæld også en hær af rekrutteringsagenter. Det vil sige, at i netop denne branche har vi nogle af de medarbejdere, der er mest interesseret i at bidrage med rekrutteringer via eget netværk. Det bør være interessant for alle de IT-virksomheder, der lige nu knokler hårdt for at tiltrække: Den største tiltrækningsressource er in house!!
Så på den ene side er IT-specialisterne utro i fht arbejdsgiveren. Men hvis man først har etableret en god relation med overskuelige arbejdsbyrder, trivsel, work/life balance – så får man pludselig en meget dedikeret gruppe, som sågar vil bidrage til rekrutteringsprocesserne. Og det er bestemt ikke en uinteressant rekrutteringsressource.
Pak jeres visioner, værdier, bæredygtighed, CSR væk, når I rekrutterer – og sandsynliggør i stedet, hvordan I kan skabe rammerne om godt balanceret arbejdsliv for den enkelte – deri ligger den største tiltrækningskraft. LIKE IT OR NOT.
Og hvis man stadig ikke har IT-ressourcer nok, så må man have fat i de udenlandske ressourcer – og husk lige på, at den største grund til, at vi ikke er en hot arbejdsdestination for udlændinge, det er jo, at det stort set er umuligt at få venner i DK. Men så kan remote work være den rette løsning. Altså hvor man sikrer, at ressourcerne ”bliver hjemme i eget miljø” og arbejder derfra. Det kan mange danske virksomheder udnytte i højere grad. Og drop ideen om, at vi kun etablerer fællesskab ved at bevæge os fysisk i det samme rum.
Pøj pøj med rekruttering af den sværeste målgruppe på arbejdsmarkedet. Få nu sat sigtekornet, så det matcher gruppens behov.
