Grøn omstilling: "Lad os løfte rekrutteringsopgaven i fællesskab"
Der bliver i disse år investeret pæne summer inden for vand og klimatilpasning, både i det offentlige og i industrien, og både i Danmark og i resten af verden.
Det resulterer i en bugnende mængde vigtige og spændende opgaver på globalt plan, hvoraf de fleste ligger lige til højrebenet for forsyninger, rådgivere og teknologileverandører i den dygtige danske vandsektor. Tilbage står man med spørgsmålet om, hvem der skal løse dem.
Ifølge Mandag Morgen og tænketanken Concito vil den grønne omstilling skabe 20.000 flere job i 2030 i forhold til i dag, og ifølge Dansk Erhverv kommer mangel på arbejdskraft til at koste 49 mia. kr. i tabt omsætning for danske virksomheder alene i 2022. Samtidig er antallet af studerende på vandrelaterede uddannelser ikke overvældende, og kampen om de studerendes gunst er i forvejen benhård.
Svær vækst
Vi har i Rambøll Vand en ambition om at øge medarbejderstaben med gennemsnitligt 25 nye medarbejdere om året frem mod 2025. Men lige nu må vi sande, at det mål kan blive svært at nå. Og vi kan fornemme i branchen, at vi langt fra står alene med den udfordring.
Så i stedet for at bruge blod, sved og alt for mange ressourcer på at flytte medarbejderne rundt mellem hinanden, bør vi i stedet arbejde sammen om at øge udbuddet af potentielle medarbejdere.
For det første bør vi i den danske vandbranche gør det endnu mere attraktivt for studerende og nyudklækkede kandidater at arbejde inden for vandområdet. Jeg tror, vi er mange, der under IWA-kongressen fandt det virkelig opløftende at se og tale med de mange dedikerede unge mennesker, der gennem gode initiativer som ’World Water Camp’ og ’Next Generation Water Action’ og i regi af Young Water Professionals tydeligvis brændte for at gøre en forskel indenfor vores område. Denne positive og stærkt smittende energi skal vi bygge videre på.
Bevar engelsksprogede uddannelser
Dernæst skal vi simpelthen få rokket ved rammerne for vores virke, så vi kan få tiltrukket flere folk fra udlandet. Vi skal få stoppet nedlæggelsen af engelsksprogede uddannelser, særligt inden for STEM-fagene, hvor vi faktisk bør oprette flere.
Vi bør også kigge på, om udenlandske studerende ville kunne tage en master på fire år og have et deltidsarbejde ved siden af indenfor branchen. På den måde, kunne vi få dem bedre tilknyttet det danske arbejdsmarked, både arbejdsmæssigt og socialt, under uddannelsen.
Endelig har vi brug for mindre rigide regler og kortere sagsbehandlingstider for job- og opholdstilladelse – også for medrejsende familie, da for muligheden for at få familien med til Danmark har stor betydning for rekrutteringen af international arbejdskraft i Danmark.
Rid videre på den positive IWA-bølge
I kun få lande, hvis nogen overhovedet, har aktørerne i vandsektoren så tæt og konstruktivt et samarbejde som i Danmark. Det stod da også helt tydeligt i forbindelse med IWA-kongressen, der nok blev den mest markedsfokuserede og, set fra rådgiver- og leverandørperspektiv, mest relevante verdenskongres nogensinde.
Så lad os fortsætte det gode samarbejde og bruge det til at styrke rekrutteringen til vores fagområde. Og lad os desuden i regi af DANVA, DI-Vand og andre relevante fora påvirke vores politikere til at øge tiltrækningen af kvalificerede og motiverede studerende fra udlandet.
