Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvordan kommer fremtidens kontor til at se ud?

24. februar 2021 kl. 08:58
Morten Karlsrud, General Manager for Lenovo i Norden
Illustration: // Morten Karlsrud.
Svaret er enkelt: Der skal opfindes en ny hybridmodel.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

For mindre end et år siden var det at tage på arbejde og møde kollegerne i storrumskontoret noget, vi gjorde uden at blinke. Det har covid-19 lavet fuldstændig om på. Det bliver nok aldrig helt det samme igen, hverken for arbejdsgivere eller ansatte. Virksomheder bliver nødt til at udvikle sig for at imødekomme de behov, medarbejdere har og har fået i deres nye hverdag efter pandemien.

Så hvad skal virksomhederne gøre? Svaret er simpelt: Skab en ny hybridmodel, hvor medarbejdere kan arbejde eksternt, men har mulighed for at komme på kontoret, når det er nødvendigt, for eksempel hvis de skal samarbejde om et projekt. Med denne model bliver kontoret i højere grad til et samarbejdsrum, og det kan på sigt betyde, at vi kommer til at vinke farvel til storrumskontoret og de åbne kontorlandskaber, som var default-løsningen før COVID-19.

Flere virksomheder er allerede i gang. Google, Facebook og Twitter har implementeret retningslinjer, der lægger op til mere fleksibelt arbejde uden for kontoret. Og ifølge forskning fra Gartner planlægger 82 procent af de adspurgte ledere som minimum at lade deres medarbejdere arbejde delvist fra andre steder end kontoret. Det bakkes op af en ny global Lenovo-undersøgelse, som viser, at lønmodtagere også forventer en ændring i arbejdsgivernes mentalitet. 52 procent af de adspurgte i Lenovos undersøgelse regner med, at de vil komme til at arbejde mere hjemmefra end før COVID-19 – også når alle restriktionerne bliver ophævet. 

Skaber behov for solidt it-fundament

Ændringen i arbejdsforholdene vil øge behovet for et solidt it-fundament. Pålidelige personlige enheder, stærk sikkerhedssoftware og ekstern it-support bliver uundværligt på fremtidens arbejdsplads. Heldigvis er der ingen tvivl om, at teknologien kommer til at udvikle sig hurtigt for at imødekomme de nye behov.

For it-afdelinger bliver det afgørende at investere i infrastruktur, som gør det muligt at administrere en stor ekstern arbejdsstyrke. Det kan omfatte øget cloud-kapacitet for mere ekstern datalagring, fordobling af sikkerhedsløsninger for bedre at kunne håndtere stigningen i cybertrusler og eksterne it-løsninger, der kan bruges til fejlfinding, når medarbejderne oplever tekniske problemer uden for kontoret. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

På kontoret kommer det til at handle om at skabe et miljø, hvor medarbejderne har deres egne personlige enheder for at minimere fysisk kontakt. I mange tilfælde vil det også give mening at udstyre medarbejderne med en bærbar computer og et par støjreducerende hovedtelefoner, der gør det lettere og mere fleksibelt at skifte mellem forskellige arbejdsstationer som for eksempel kontoret, kaffebaren og køkkenbordet.

Særligt i forbindelse med arbejde i privaten kan det blive nødvendigt at arbejdsgivere investerer i produkter, der passer til hjemmekontoret som for eksempel hæve-/sænkeborde, ergonomiske stole og skærme.

Er vi mere produktive på kontoret?

I dag har mange arbejdsgivere fået øjnene op for, at medarbejdere kan være lige så produktive hjemmefra som på kontoret. Faktisk viser vores undersøgelser, at næsten to tredjedele af den globale arbejdsstyrke føler, at de får mere fra hånden, når de arbejder hjemmefra fremfor på virksomhedens matrikel. 

Derfor er der god grund til at rejse spørgsmålet: Hvorfor overhovedet sende dem tilbage på kontoret? Hvorfor ikke spare på ejendomsomkostningerne og i stedet investere i stærkere teknologi, der imødekommer og kan håndtere det nye hybride arbejdsmiljø?

Hybridløsningen passer muligvis ikke til alle organisationer, men hvis der er én ting, vi kan sige med sikkerhed, så er det, at kontoret, som vi kender det, vil komme til at se anderledes ud fremover. Dét at kunne arbejde hvor som helst vil blive en norm; selskabers ejendomsinvesteringer vil blive mindre, og medarbejdere kommer til at forvente mere af deres arbejdsgivere end nogensinde før.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger