Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Der vil mangle hænder trods grå skyer i horisonten

7. februar kl. 05:30
Modelfoto/Bigstock
Illustration: Modelfoto/Bigstock.
Artiklen er ældre end 30 dage

Denne artikel er også udgivet på ing.dk.

Flere seniorer skal inkluderes i arbejdslivet, og derfor bør pensionsalderen stige i takt med vores højere levealder, mener arbejdsgiverorganisationen DA.

Vi står på bagkanten af en højkonjunktur, men med kortsigtede, økonomisk vanskelige udsigter.

Det kan føre til færre beskæftigede og højere ledighed. På lidt længere sigt peger alt dog på, at virksomhederne vil mangle medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er det positivt, at regeringen har et mål om 45.000 flere medarbejdere frem mod 2030. Naturligvis er det en forudsætning, at vejene til at nå målet bliver konkretiseret.

De senere år har været positive, men også udfordrende for danske virksomheder.

På den ene side har corona, forsyningskrise og inflation været en udfordring. På den anden side har beskæftigelsen aldrig været højere, og ledigheden er tilsvarende rekordlav. ­Samtidig er der udbredt mangel på medarbejdere. Det danske arbejdsmarked står – trods grå skyer i horisonten – stærkt.

Men ser vi nogle år frem, så ved vi, at tilgangen af nye medarbejdere vil ebbe ud. Effekten af tidligere reformer vil aftage.

Desuden vil arbejdsstyrken ikke stige de kommende år, som den ellers har gjort de senere år.

Det er en udfordring, som vi ikke bare ser i Danmark, men i store dele af Europa.

Her henter virksomhederne i dag mange internationale kollegaer – over 240.000. Vi kan derfor ikke i samme omfang regne med at hente dygtige medarbejdere fra resten af Europa i en længere årrække frem.

Virksomhedernes tilgang til nye medarbejdere vil også blive presset af, at den offentlige sektor – ifølge regeringen – skal vokse, i takt med at vi bliver flere ældre.

Derfor vil der alt andet lige skulle rekrutteres flere medarbejdere til det offentlige, og det mindsker rekrutteringsgrundlaget for de private virksomheder.

Samtidig har coronakrisen skabt en øget bevidsthed om, at virksomhedernes forsyningslinjer kan trækkes for langt.

Nogle virksomheder har svært ved at få input til produktionen.

F.eks. har mange husejere, som vil have en ny terrasse, oplevet stigende materialepriser, og mange bilkøbere har måttet vente i meget lang tid på en ny bil. Det kan få flere virksomheder til at forkorte deres forsyningslinjer. Hvis flere varer skal produceres tættere på Danmark, så vil det øge behovet for medarbejdere i eller tæt på Danmark.

Det er også usikkert, hvordan store grupper af seniorer vil reagere de kommende år.

Flere vil have solide pensionsopsparinger, og mange vil have store friværdier i deres boliger.

For et stigende antal seniorer er arbejde ikke en økonomisk nødvendighed. Det bliver i højere grad et tilvalg af værdierne i arbejdslivet.

Regeringen præsenterede før jul sit regeringsgrundlag, der vil skaffe 45.000 flere medarbejdere frem mod 2030.

Dog mangler den at anvise vejen til 17.500 medarbejdere. Men det er rigtig godt, at SVM-regeringen reelt vil lave reformer, der sikrer flere medarbejdere til virksomhederne. Det har været en mangelvare de senere år.

Regeringen har flere gode tiltag på programmet. Den vil blandt andet lette adgangen til Danmark for medarbejdere fra udlandet.

Det støtter vi. I dag er det ekstremt kompliceret for virksomhederne at få medarbejderne til landet. Det skal vi have ændret.

Regeringen vil også gøre det mere attraktivt for seniorer at arbejde, f.eks. ved at reducere antallet af tilbagetrækningsordninger.

Det er godt. Flere seniorer skal inkluderes i arbejdslivet. Derfor bør pensionsalderen også stige i takt med vores højere levealder.

Andre vigtige tiltag er at skabe et mere enkelt og sundt kontanthjælpssystem, øge indsatsen for, at flere unge kommer i gang med job eller uddannelse, og at styrke indsatsen for, at flere personer med handicap får et arbejde.

Regeringen vil også nedlægge jobcentrene og dermed spare tre mia. kr.

I DA er vi enige i, at beskæftigelsesindsatsen kan drives bedre og billigere.

Men vi må ikke spille roulette med den danske flexicurity­model. Vi skal fastholde de dele af den aktive beskæftigelsesindsats, som vi ved virker.

DA har fremlagt 14 forslag, som vil spare 2,5 mia. kr. Det er baseret på at gøre mere af det, vi ved virker som f.eks. tilbud i private virksomheder, og mindre af det, vi ved ikke virker.

Det kræver vist ikke en studenterhue med lutter 12-taller at regne ud, at regeringen får travlt.

Der er mange tiltag, som skal konverteres fra tanker i et regeringsgrundlag til love, der reelt skaffer flere medarbejdere og gør Danmark rigere.

I DA bidrager vi gerne til at sikre, at virksomhederne reelt får de medarbejdere, de fremover har brug for. Vi skal alle i arbejdstøjet.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger