Stramme udlændingeregler: It-specialist i Danmark overvejer at flytte til Canada

12. december 2022 kl. 15:05
Jason Hafso/Unsplash
BI-specialist Darui Li forbereder sig lige nu på en eventuel fremtid i Canada, hvor de har et »skilled worker-programme.« Illustration: Jason Hafso/Unsplash.
Vil Darui Li bo sammen med sin kinesiske ægtefælle må de bosætte sig uden for Danmark eller vente til ultimo 2023, hvor parret kan opfylde de danske integrationskrav.
Artiklen er ældre end 30 dage

Cirka tre-fire gange om måneden bliver 31-årige Darui Li kontaktet af headhuntere med attraktive jobtilbud i både Danmark og i udlandet.

Som Business Intelligence-specialist er han en af de eftertragtede it-profiler, virksomhederne hungrer efter. Men han er også en af de specialister, Danmark risikerer at miste på grund af de danske udlændingeregler.

Darui Li flyttede som 11-årig til Danmark fra Kina med resten af sin familie, da hans far fik job på Københavns Universitet, KU, som forsker. Da familien rejste tilbage til Kina igen i 2017, valgte Darui Li at blive blandt andet for at læse på KU, hvor han har en kandidatgrad i nanoscience. De seneste to år har han arbejdet som Sap Business Intelligence-konsulent i it-konsulenthuset Innologic.

Sidder i en mærkelig situation

Selvom Darui Li har boet ‘on and off’ i Danmark i 20 år og har en permanent opholdstilladelse, er han lige nu ved at forberede sig på en eventuel fremtid i Canada.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke fordi han har fået et jobtilbud, der er er for godt til at afslå, men fordi han, som det ser ud lige nu, ikke kan få sin kinesiske hustru til Danmark, da de ikke opfylder de danske integrationskrav.

»Jeg er i gang med at kigge på forskellige ordninger i andre lande, eksempelvis i Canada, hvor både min kone og jeg kan få en permanent opholdstilladelse, fordi de har et 'skilled worker-programme',« siger Darui Li.

Han overvejer også at frasige sig sit kinesiske statsborgerskab og blive dansk statsborger i stedet, for så kan han flytte til et andet land i Europa, hvorfra han kan søge om EU-familiesammenføring til sin kone.

Det kan dog give andre udfordringer, når han skal til Kina og besøge resten af sin familie, hvis han ikke længere er kinesisk statsborger.

Sidste mulighed er dog bare at lade tiden gå.

For i slutningen af 2023 har Darui Li haft fuldtidsarbejde i fem år i Danmark, og dermed kan parret tilsammen opfylde fire af de seks integrationskrav, som er påkrævet. Ifølge Udlændingestyrelsen er der en forventet maksimal sagsbehandlingstid på ni måneder i sager om familiesammenføring.

»Jeg sidder i en mærkelig situation på grund af al den lovgivning, og de (politikerne, red.) gør det mega svært for sådan nogen som mig at kunne blive her. Jeg har seriøst tænkt over at flytte til et andet land,« siger Darui Li.

Politisk bevågenhed

Ingeniøren har tidligere beskrevet, hvordan politiske benspænd kan gøre det svært både at tiltrække og fastholde STEM-arbejdskraft, som ønsker at arbejde i Danmark. Den danske energiforsker Mads Rønne Almassalkhi kan f.eks. ikke bo i Danmark med sin familie, da hans amerikanske hustru ikke kan få opholdstilladelse, ligesom det tog indiske Sparshdeep Mouriya, som er uddannet maskiningeniør, fire måneder at få de nødvendige tilladelser til at komme til Danmark og arbejde i Rambøll – på trods af at ingeniørvirksomheden er en del af den såkaldte fast-track-ordning, der skal gøre det hurtigere og lettere at hente kvalificeret arbejdskraft fra udlandet til Danmark.

Flere partier som Moderaterne, Liberal Alliance, LA, og Radikale Venstre har både før og under den igangværende valgkamp sagt, at de vil gøre det lettere for udenlandsk arbejdskraft at komme til Danmark, og at reglerne efterhånden er blevet så stramme, at de rammer uhensigtsmæssigt. Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh, har blandt andet over for DR kaldt udlændingeloven for ‘tudetosset’ og ‘ufornuftig’. LA, og Radikale Venstre har over for Ingeniøren givet udtryk for, at de ønsker at ændre på reglerne for familiesammenføring for danske statsborgere Ingeniøren har efterfølgende spurgt, om det også gælder for personer med permanent ophold.

LA's pressechef, Peter Bollerup Andersen, uddyber i en skriftlig kommentar, at man i LA har den politiske intention, at det skal være meget nemt for danske statsborgere at få ægtefællesammenføring, og svært for udlændinge.

»Udlændinges ægtefæller bør efter vores overbevisning komme hertil på erhvervsordninger eller lignende. Der er klart konventionsmæssige begrænsninger på, hvor langt man kan gå ned af den sti, og man må derfor indrette reglerne klogt, så man rammer den politiske intention så godt som muligt,« lyder det endvidere.

Radikale Venstre er ikke vendt tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Venstre har ligeledes under valgkampen i et interview med TV2 givet udtryk for, at de gerne ville ændre på reglerne for familiesammenføring, ligesom Socialdemokratiet over for Politiken har tilkendegivet, at de er villige til at lempe udlændingepolitikken »for at hjælpe den gruppe, der utilsigtet er kommet i klemme«.

Darui Li har boet i Danmark i 20 år, men overvejer nu at flytte til et andet land, hvor han kan bo med sin kinesiske hustru. Illustration: Privatfoto.

Eksamen i engelsk er booket

Hvis Darui Li selv kan bestemme, vil han allerhelst bo med sin kone i Danmark.

»Nu har jeg boet her i så lang tid og har alle mine venner her, og jeg genkender mange af de danske værdier. Der er en grund til, at jeg valgte at blive i Danmark, og det er ikke bare for sjov skyld,« siger han.

Lige nu er han ved at forberede sig på den engelskeksamen, der er booket, om som skal give ham papirer på, at hans sprogkundskaber er gode nok til at få ophold i Canada.

Og selvom han ikke er sikker på, at han tager til Canada, hvis han får sin opholdstilladelse, så er det godt at holde mulighederne åbne, fordi han har hørt »historie efter historie« om personer, der opfylder integrationskravene, men alligevel får afslag på en eller anden teknikalitet, fortæller han.

»I sidste ende er det lige meget, hvor meget jeg gerne vil bo i Danmark, hvis min kone ikke kan komme hertil. Jeg har også brug for min familie her.«

De danske integrationskrav

En betingelse for at få opholdstilladelse er, at den herboende og den ansøgende ægtefælle samlet opfylder fire ud af seks integrationsrelevante betingelser. Én af betingelserne er dog ikke valgfri, og det er betingelsen om, at den herboende ægtefælle skal opfylde kravet om danskkundskaber. Det vil derfor sige, at parret – udover kravet om danskkundskaber – skal opfylde mindst tre af de øvrige fem betingelser, som er følgende:

  • Den herboende ægtefælle har arbejdet i Danmark i mindst fem år
  • Den herboende ægtefælle har en uddannelse på mindst seks år – ud af disse seks år skal mindst et år være udover folkeskolen
  • Ansøger har enten danskkundskaber eller engelskkundskaber på et vist niveau
  • Ansøger har arbejdet i mindst tre af de seneste fem år
  • Ansøger har en uddannelse af mindst et års varighed
    Kilde: Nyidanmark.dk
Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger