Stor BCG-undersøgelse bekræfter: Fleksibelt arbejdsliv efterspørges

8. juni 2021 kl. 22:15
hjemmearbejde, work life balance,
Illustration: Bigstock.
Kloge hoveder over hele kloden foretrækker en hybrid mellem hjemmearbejde og fysisk fremmøde, viser en ny undersøgelse. Arbejdsgiverne skal ruste sig strategisk til opgaven med at skabe et mere fleksibelt arbejdsliv, lyder det fra Boston Consulting Group, der står bag undersøgelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De færreste tror vel efterhånden på, at alt bliver, som det plejer, når samfundet åbner igen – og spørger man medarbejderne, så viser det sig, at de også drømmer om et arbejdsliv, der adskiller sig fra tiden før nedlukningen.

De lever med andre ord fint med nogle coronaens positive bivirkninger.

Det fremgår af en undersøgelse som Boston Consulting Group (BCG) har foretaget blandt godt 200.000 personer i 190 lande, heraf 9.000 i Danmark. De adspurgte er alle såkaldte talenter, dvs. hovedsageligt personer med en lang eller mellemlang uddannelse.

Af undersøgelsen fremgår det, at mens 30 procent af de danske deltagere før coronapandemien havde et job, hvor de kombinerede hjemmearbejde og fremmøde, så steg det tal til 43 procent under coronapandemien. Men måske mere interessant, så angiver 73 procent af de adspurgte, at de ønsker denne kombinationsmodel fremover.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Sådan sikrer du trivslen ved medarbejdernes tilbagekomst

Som chef er der særlig god grund til at hæfte sig ved tallene. I en undersøgelse blandt ledere, som BCG offentliggjorde i oktober 2020, anslog lederne nemlig, at 65 procent af deres medarbejdere ville foretrække en hybridmodel, men ønsket er altså langt mere udbredt.

Vi vil tilbage på kontoret

Pudsigt nok viser undersøgelsen, at danske medarbejdere savner det fysiske fremmøde mere end andre nationaliteter. Mens 24 procent af medarbejderne i de 190 lande ville sige ja tak til permanent at arbejde hjemmefra, så deler blot 9 procent af danskerne ønsket.

Dobbelt så mange, nemlig 18 procent af danskerne, vil slet ikke sidde hjemme, hvis de selv kunne bestemme. Det gælder kun for 11 procent af de øvrige lande.

Dermed er Danmark det sted i verden, hvor flest ønsker at tilbringe hele arbejdstiden på kontoret eller byggepladsen, og hvor færrest har lyst til at arbejde 100 procent hjemmefra.

Til gengæld har flertallet af både danskere og andre verdensborgere fået smag for hybridmodellen, hvor hjemmearbejdsdage veksler med dage på arbejdspladsen. Således drømmer 74 procent af danskerne og 64 procent af alle adspurgte om den model.

Hvis man som arbejdsgiver vil imødegå medarbejdernes ønsker til et mere fleksibelt arbejdsliv, er det altså tid til at lægge en strategi for en ny hybridmodel, mener Andreas Malby, der er managing director og Partner i BCG.

Læs også: Sådan genskaber du samhørighed og nærværende ledelse på afstand

»Ledere skal uddannes, og der skal udvikles og testes mere permanente infrastrukturer til at støtte nye setups. Samtidig er der behov for, at medarbejderne i disse foranderlige tider bliver forberedte på uvished og motiveret til løbende at fortsætte med at uddanne sig selv og tage hånd om egen læring, sådan at medarbejderstaben bliver dygtig til at gå den hastige udvikling i møde og er omstillingsparat, når det virkelig gælder.«

Sværere at tiltrække udenlandske talenter

Undersøgelsen viser også, at corona har lagt en dæmper på lysten til at rejse udenlands for at arbejde.

Således er antallet af veluddannede udlændinge, der ønsker at arbejde her i landet, faldet. Mens Danmark i 2014 lå på en 13.-plads på listen over attraktive arbejdslande, ligger vi nu på en 25.-plads. Det er dårligt nyt for konkurrenceevnen, mener Anders Malby.

»Vi kommer til at mangle kompetencer til at kunne facilitere den grønne omstilling og 2030-mål, og her bliver det vigtigt, at vi kan tiltrække nok udenlandsk arbejdskraft. Desuden kræver den accelererende digitalisering, at vi kan tiltrække langt mere digitalt talent, end hvad vi lige nu uddanner.«

Om det skyldes frygten for corona, eller om der ligger andet bag, fremgår ikke af undersøgelsen, men faktum er, at flere veluddannede danskere også har mistet lysten til at rejse ud. Mens 55 procent gerne ville arbejde i udlandet i 2018, er andelen nu røget ned på 27 procent.

Blandt dem, der gerne vil afsted, er det heller ikke de fjerne destinationer, der lokker, men vores nærmeste naboer med Tyskland på en førsteplads efterfulgt af Storbritannien, Sverige og Norge. I 2018 var USA danskernes foretrukne arbejdsdestination, men må nu nøjes med en 5.-plads.

Om undersøgelsen

Boston Consulting Group står bag undersøgelsen ’Decoding Global Talent 2021’, som involverede 208.807 arbejdstagere fra 190 forskellige lande, heraf 9.380 danske besvarelser.

Undersøgelsen er dermed verdens største af sin slags, og blev foretaget første gang i 2014.

Undersøgelsen foretages i samarbejde med The Network, som er en verdensomspændende organisation af jobportaler, herhjemme repræsenteret af Jobindex.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger