Siemens Gamesa er klar til at droppe danske ingeniørkandidater
Modstanden mod etårige kandidatuddannelser tager til i styrke. Nu melder vindmølleproducenten Siemens Gamesa direkte ud, at de ikke ønsker at ansætte danske ingeniører, der har en etårig kandidatuddannelse.
Det oplyser Aidan Cronin, Head of Government Affairs Nordics i Siemens Gamesa, til Ingeniøren.
»Vi vil kigge mere til udlandet. Både i forhold til at udvide mere i andre EU-lande, men også i forhold til at ansætte udlændinge i Danmark, hvis vi får mindre kvalitet på de danske uddannelser,« siger han.
»Højtuddannede teknikere, men ikke ingeniører.«
Endnu er det uvist, om regeringens udmelding om at forkorte op til halvdelen af alle kandidatuddannelser også kommer til at ramme de ingeniørfaglige, tekniske og naturvidenskabelige områder.
Skulle det ske, vil man ifølge Aidan Cronin så vidt muligt forsøge at komme uden om de nye danske kandidater.
»Vi kan ikke lide, at man 'discounter' uddannelsen. Der er en grund til, at der er en lang videregående uddannelse med en hovedopgave, hvor de studerende skal bevise, at de kan bruge deres viden i aktuelle situationer. Vi har mange masterstuderende til at udfordre os, så hvis man gør uddannelsen kortere, så gør man den til discount,« tilføjer Aidan Cronin.
I forhold til kandidatuddannelserne, så handler det ikke bare om en halvering, men om en anderledes uddannelse?
»De (politikerne, red.) siger forkortet, men hvad betyder det? De kommer ud med det, men uden at forklare indholdet, men siger bare, at nu laver vi om på det hele,« siger Aidan Cronin.
Men regeringen siger, at der kommer mere indhold ind i den effektive undervisningstid, de studerende har?
»En ung i dag, der går på universitetet, skal arbejde for at få det hele til at løbe rundt. Der er nul respekt for den indsats, de unge laver i dag, og det er forkert. Det er altså ikke nogen ferie, de er på.«
Hvad kunne blive konsekvensen for Siemens Gamesa ved at skulle ansætte nogle af de nye kandidater, hvis det rammer ingeniørområdet?
»De vil få en helt anden placering. De vil være højtuddannede teknikere, men ikke ingeniører.«
Så I mener ikke, at man er ingeniør, hvis man læser fire år?
»Nej, det er et helt andet forløb. Vi har nogle faste rammer, og det har de også i udlandet, hvorfor skal man nu begynde at lave om på de eksisterende rammer. Pludselig ved man ikke, hvad man har købt.«
Hvori ligger bekymringen?
»At der ikke kommer den samme fandenivoldskhed, der kan udfordre os. Vi lever af innovation og af at holde os foran alle de andre, og hvis vi mister den dybe seriøsitet og får robotter i stedet for folk, der kan tænke selv, så har vi et problem.«
Og du tror, det bliver konsekvensen ved at skære et år af en kandidatuddannelse?
»Ja. Når vi sender en ingeniør ud til en kunde, skal det helst være en fuldkvalificeret ingeniør. Det er vores indstilling,« siger Aidan Cronin.
Breve til ministeren
Siemens Gamesa har sammen med en række andre virksomheder skrevet et åbent brev til regeringen, hvori de opponerer mod at omlægge den nuværende toårige kandidatuddannelse til en etårig på de tekniske og naturvidenskabelige områder. De peger blandt andet på, at netop de områder 'udgør størstedelen af fundamentet i den danske vækstmotor.'
Henrik Winther, Executive Vice President i Cowi, Charlotte Mark, adm. dir. i Microsoft Development Center Copenhagen, Claus Crone Fuglsang, Executive Vice President i Novozymes, Torben Bang, adm. direktør i Siemens Gamesa Renewable Energy, Aske Nydam Guldberg, fungerende formand i Ingeniørforeningen, IDA, Ghita Wolf Andreasen, direktør i Engineer the Future og Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.
»(…) kandidaternes ekspertviden er i høj grad en medvirkende faktor bag drivkraften i Danmarks position som videnssamfund. En halvering af kandidaten på de tekniske og naturvidenskabelige områder kan derfor hurtigt blive en kortsigtet løsning, hvor vi som nation står tilbage med færre uddannede specialister og eksperter på it- og ingeniørområdet og på det naturvidenskabelige område,« lyder det blandt andet i brevet.
En næsten samlet opposition – med undtagelse af Danmarksdemokraterne – har også været ved tasterne for at forfatte et brev om etårige kandidatuddannelser. I brevet, der er stilet til uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), udtrykker de otte partiformænd og -ledere blandt andet bekymring for, at forkortede kandidatuddannelser kan skabe et A- og et B-hold.
»Både universiteter, økonomer og aftagere har påpeget, at en så dramatisk svækkelse af det faglige niveau risikerer at forringe både kandidaternes faglige niveau, universiteternes mulighed for at gøre sig gældende på europæisk og internationalt plan og Danmarks produktivitet,« skriver de.
- Pia Olsen Dyhr, formand for Socialistisk Folkeparti
- Alex Vanopslagh, partileder for Liberal Alliance
- Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti
- Mai Villadsen, politisk ordfører for Enhedslisten
- Martin Lidegaard, politisk leder Radikale Venstre
- Franciska Rosenkilde, politisk leder for Alternativet
- Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti
- Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige
Regeringen påbegyndte onsdag forhandlingerne om den kommende uddannelsesreform.
