Searchspecialist: Vi ansætter nu tekniske specialister uden uddannelse

6. juli kl. 12:34
Mona Tech Search
Mona Persson leder Tech Search teamet i Teknologiens Mediehus Illustration: Tech Relations.
Efter år med pres på markedet eksisterer der nu meget unge kandidater med forholdsvis lang og dyb erfaringen men uden formel uddannelse
Artiklen er ældre end 30 dage

For nylig havde Mona Persson en sag, der viser, hvor voldsomt jobmarkedet har flyttet sig. En kunde søgte en softwareudvikler med + 5 års erfaring. En ikke usædvanlig bestilling i Monas afdeling, der på bestilling af kunder finder tekniske kandidater og forbereder dem til samtaler til specifikke job.

En af kandidaterne, som Mona leverede til samtalen, var en ung, 22 årig fyr. Autodidakt med folkeskole, fritidsjob i Fakta og 6 måneder på Forsvarets cyberværnepligtsuddannelse bag sig. Hertil en masse hjemmeprogrammering, hvorfra han tilegnede sig en række certifikater. Han havde, på det tidspunkt Monas team kontaktede ham, også arbejdet i en virksomhed under vejledning af en erfaren udvikler. Og nu havde han egen virksomhed med kunder med speciale inden for it-sikkerhed. 

I timer var den 22-åriges erfaring allerede relativt omfattende. Private interesseopgaver flød sammen med kundeopgaver og arbejdsbyrden var stor. I udviklerkompetence var han i Monas beskrivelse en erfaren udvikler med de fornødne certifikater dog uden uddannelse. 

“Og det er i dag ikke usædvanligt at falde over sådan en profil”, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

“Det bliver mere og mere almindeligt at møde kandidater, der meget tidligt og inden endt uddannelse er kommet ind i virksomheder, fordi de har talent og fordi virksomheder desperat mangler dem. Og så har virksomhederne uddannet dem selv. Nu møder vi dem så på vej ud i nye job, og de er stadig unge men nu med en masse erfaring. Det usædvanlige, og det vi skal vænne os til, er, at de ikke har formel uddannelse”, siger Mona Persson.

 

120 kontakter til 3 kandidater 
Mona leder Tech Search teamet i Teknologiens Mediehus, der sidste år gennemførte 60 opgaver, og i år løser endnu flere. En opgave består typisk i at levere tre kvalificerede og motiverede kandidater til samtale på en konkret stilling. Hverken mere eller mindre - ingen personlighedstests osv. Et "light" alternativ til traditionel rekruttering. 

“I ni ud af ti tilfælde lykkes det os at finde tre kandidater og 70% af dem ender i ansættelser”, siger hun. 

For at finde tre kvalificerede kandidater til ingeniør- eller it-job, som er det felt hun arbejder indenfor, kræver det i snit 100 - 120 kontakter. De sker via Linkedin eller per mail til kontakter i husets egen og omfattende database over tekniske profiler.

Monas råd til virksomheder:
  • Nedjuster forventningerne til antal års erfaring fra de typiske 5 år til max 3 år.
  • Lønnen er høj for så eftertragtede kandidater så lad være med at slås om 5000 kr.
  • En kandidat, der selv kan vælge ønsker mening i jobbet, indflydelse, ansvar og frihed. Hertil gode kolleger og ledelse. Vis dette i din kommunikation fra jobannonce til anden kommunikation.
  • Husk at der er tale om en øvelse, hvor man skal respektere, at der er to parter. Det er lige så meget kandidaten der skal vælge jobbet som omvendt. Hvis du gør samtalen til et forhør mister du kandidaten. 

Forkælede og urealistiske
“Vi kæmper med to store udfordringer. Dels er kandidaterne i stadigt stigende grad forkælede. De kræver høj løn, stor selvstændighed og fleksibilitet i jobbet. I det hele taget er det kandidaternes marked, og deres krav kan gøre det svært at passe dem ind i en ny virksomhed. Samtidig er kandidaterne typisk mindre interesserede i virksomheden og mere tiltrukket af det specifikke projekt. Det betyder, at de ofte smutter igen, så snart projektet er endt,.” siger Mona Persson.

Omvendt bruger hun og teamet meget energi med at dæmpe virksomhedens ofte urealistiske krav til kandidaterne, og i det hele taget at få dem ind i et realistisk “mindset”. En typisk kunde beder om en kandidat med en bestemt uddannelse, et antal års arbejdserfaring, krav til kodesprog, certifikater og lønrammer. 

“Vi begynder stort set altid med at skrue ned for antal års erfaring fra 5 til 3 og lidt op for lønrammen. Når vi er enige med kunden om dette, spørger vi ind til virksomhedens kultur og nære arbejdsforhold. Hvor fleksible er mødekravene? er der åbne eller lukkede kontorrum osv. Disse forhold kan vi lige så godt få på plads med det samme i forhold til kandidaten”, fortæller Mona.

“Forkælede kandidater” er i Monas bog ikke et negativt udtryk. Det er fedt at de unge kender deres værd, siger hun. 

Men derfor er det også vigtigt, at man har gjort sin forberedelse hjemmefra inden man kontakter dem. Tiden hvor en kandidat blev smigret over at blive “prikket” på Linkedin er længe forbi.

“De skal se meningen i matchet mellem deres erfaring og kompetencer og så det ny job, der er på tale. Du skal vinde deres tillid ved at forstå deres arbejde, og rigtig gerne tale deres tekniske sprog.”

Derfor søger Mona, der selv har en baggrund som cand. it. også typisk folk med teknisk baggrund til teamet. Og endelig hjælper det tit at have et mediebrand i ryggen. 

“Allerede der er der skabt en forventning om, at vi ved hvad vi taler om”, siger hun. 

Monas råd til kandidater:
  • Opdater dine “skill sets” på Linkedin. Mange kvinder undlader dette og dukker simpelthen ikke op i vores søgninger.
  • Husk at en jobannonce er et idealbillede. Træk 30% fra - det gør vi - så har du typisk rigeligt til at lande jobbet. 

Mod det besværlige
Monas Tech Search-afdeling begyndte i 2018. Og fra dengang til nu er arbejdsmarkedet for tekniske kandidater kun gået en vej; mod det besværlige.

Og så langt Mona kan se frem, er der intet der tyder på, at det ændrer sig. Det bliver bare sværere og sværere at rekruttere. 

"Efterspørgslen stiger, og der er stadig for få, der kommer ud af de tekniske uddannelser - især hvad angår kvinder", siger Mona - men det er en helt anden historie.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger