SMV styrker rekrutteringen med stærkere fokus på grøn omstilling

4. april kl. 14:42
Gitte Kirkegaard
Illustration: Logitrans.
Hos Logitrans var det en praktikant, som for alvor kickstartede den grønne omstilling, og selskabet er i dag med i en række offentlige bæredygtighedsprojekter, som skal skubbe yderligere til processen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den sydvestjyske virksomhed Logitrans har mere end 80 års historie bag sig, men det var ansættelsen af en universitetsstuderende i en praktikantstilling, der for alvor fik skudt den grønne omstilling i gang hos virksomheden.

Det fortæller Gitte Kirkegaard, der overtog posten som adm. direktør fra sin far i 2015, og er tredje generation i den familieejede produktionsvirksomhed, som blandt andet laver palleløftere.

»Vi har altid prøvet at gøre, hvad vi kunne for at være miljøvenlige, så det er ikke sådan, at det falder os unaturligt, men nu har der i seneste år været så meget fokus på det, at vi besluttede os for at tage imod en praktikant, som kunne hjælpe os med at se på, hvordan vi kunne arbejde med verdensmålene i vores virksomhed,« siger hun.  

Samme praktikant, der har studeret miljø- og ressource management, blev efterfølgende ansat til at varetage den grønne omstilling som såkaldt QHSE-koordinator. I ledelsen var oplevelsen nemlig ret hurtigt, at lige så snart, der ikke var nogen, som sad og havde fokus på området, faldt det lidt i baggrunden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som sin første opgave skaffede QHSE-koordinatoren Logitrans en miljøcertificering, som virksomheden sådan set allerede var kvalificeret til, men ikke havde fået anskaffet sig, og nu er hun blevet tovholder på en række miljøinitiativer og -projekter.

»Det at få en studerende ind var en virkelig god måde at komme i gang på, for det koster ikke andet end den tid, du skal bruge på at sætte dem ind i virksomheden, og så kan du lære sammen med dem. For i starten vidste vi ikke rigtig, hvad vi skulle gøre, og hvordan man skulle bruge verdensmålene. Så vi ville sådan set heller ikke have vidst, hvilken profil vi skulle gå efter,« siger Gitte Kirkegaard.

Samtidig mener hun, at virksomhedens fremtidige rekruttering vil få et løft ved, at man nu fokuserer på bæredygtighed. Det er i hvert fald allerede noget, som flere af de unge ansatte har udtrykt begejstring over ved ansættelsen.

Om Logitrans

Grundlagt i 1940 som Nisap Maskinfabrik

Specialiseret i produktionen af maskiner til intern flytning af materialer, eksempelvis palle- eller højtløftere

Beskæftiger i dag 140 ansatte og har produktion i både Danmark og Kina.

Skal prioriteres fra øverste niveau

For mindre virksomheder kan det måske virke meget voldsomt at skulle ansætte en hel medarbejder til bæredygtighedsindsatsen, men direktøren mener, at det er nødvendigt.

»Som ejer eller leder er grøn omstilling noget, man skal beslutte sig for, ellers sker det simpelthen ikke. Det er for stort et projekt til, at man bare kan sætte et par medarbejdere, som i forvejen har andre ansvarsområder, til at stå for det. Det er også, hvad jeg hører fra andre virksomhedschefer: grøn omstilling er tidskrævende, og det må man indstille sig på,« siger Gitte Kirkegaard.

Heldigvis er der kommet mange muligheder for at få assistance til at gå i gang med den grønne omstilling, og det har Logitrans benyttet sig flittigt af.

»Der er sindssygt mange midler inden for bæredygtighed og grøn omstilling, og det er bare med at bruge dem, for så får man mulighed for at få konsulenter ind, som kan hjælpe én i gang. Det er også godt for os, for hende vi har ansat, har jo heller ikke viden om alting inden for området,« siger Gitte Kirkegaard.   

Logitrans har for nyligt overstået et forløb hos Dansk Industri som en del af det projekt, der hedder Klimaklar SMV. Derudover er virksomheden en del af et klimapartnerskab hos Esbjerg kommune, der er et lokalt projekt og en del af det nationale initiativ, som hedder Grøn Cirkulær Omstilling, der skal hjælpe virksomheden med at se på mulighederne for mere genanvendelse.

Projekterne hjælper altså både med det forholdsvis konkrete til det mere generelle og strategiske i virksomheden.

»Jeg vil gerne have bæredygtighedsdagsordenen til at være en del af vores overordnede strategi, sådan at det kan blive integreret i hele organisationen frem for at ligge i nogle enkelte projekter. På den måde bliver det ikke kun noget, der foregår i produktionen, men også i salgsorganisationen og kontorfunktionerne med videre,« lyder det fra direktøren.

Flere knapper at skrue på

En af de vigtigste opgaver, som Logitrans kigger på i forhold til den grønne omstilling, er CO2-regnskabet. Det er virksomheden ved at få trukket, ligesom man også er i gang med at kigge på, hvordan man får systematiseret den dataindsamling, som skal til for kontinuerligt at overvåge CO2-aftrykket.

»Vi har skiftet to af vores gasfyr til varmepumper, men vi ved også, at vi kommer til at få nogle udfordringer på det punkt. Vi ligger ude på landet, så på nuværende tidspunkt kan vi ikke blive koblet på fjernvarme, og derudover har vi et maleanlæg, som skal varmes op til 180 grader, hvilket ikke kan lade sig gøre med fjernvarme, så vi er i gang med at kigge på, hvilke muligheder vi har,« siger Gitte Kirkegaard.

Også når det kommer til virksomhedens brug af stål, har Logitrans en større opgave foran sig. Stort set alle virksomhedens produkter inkluderer nemlig stål i en eller anden forstand, og det bliver næppe muligt at lave det om.

»Med hensyn til stål, ser vi på at reducere spildet og på, om noget af det stål, vi køber hos grossisterne, kan være genbrugsstål. Men her bliver det mere en forsknings- og udviklingsopgave, fordi vi skal have eftertestet styrkeforholdet, og hvordan vi kan styre sammensætningen af metallerne. Så der skal vi have konstruktørerne med ind over,« forklarer Gitte Kirkegaard.

Virksomheden er stadig i gang med flere af de offentlige bæredygtighedsprojekter og arbejder med, hvordan man skal lægge det ind i strategien. Hun kan derfor ikke sige præcist, hvad alle de næste skridt bliver. 

En del af strategiarbejdet bliver dog blandt andet at dele indsatsen op i mindre delmål, som virksomheden kan navigere efter i arbejdet om at blive en grønne virksomhed og bakke op om Esbjerg kommunes målsætning om at blive CO2-neutral i 2030. 

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger