Ny robotstrategi skal redde sydjysk silo-fabrik fra flere års mangel på arbejdskraft

30. maj kl. 12:54
Tunetankens robot
Illustration: Tunetanken.
Igennem flere år har Tunetanken i Vejen måttet prioritere i både produkter og kunder, fordi der har manglet hænder på fabrikken. Nu er den første robot flyttet ind, og det giver store håb om øget kapacitet og genoptagelse af eksport.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Medarbejderne stod nærmest og hoppede, som om det var en julegave, da vi rullede robotten ind på fabrikken. De har allerede taget fantastisk godt imod den,« fortæller Stellan Carlsson, der er salgschef hos Tunetanken i Vejen.

Den sydjyske virksomhed, som blandt andet producerer tanke og siloer til landbruget i fiberarmeret kompositmateriale, har med salgschefens ord haft »vanvittigt travlt« de seneste år. En travlhed, der skyldes en kombination af øget efterspørgsel på Tunetankens produkter og mangel på arbejdskraft.

»Vi har måttet prioritere den store efterspørgsel på vores produkter, og det er bestemt ikke rart at skulle sidde internt og lave en prioritering af, hvilke brancher og hvilke kunder vi gerne vil levere til. Derfor har vi for eksempel ikke kunnet opretholde en større eksport, som vi rigtig gerne ville,« forklarer Stellan Carlsson, der har store forhåbninger til den øgede automatisering, som Tunetankens første robot er frontløber for. 

Når robotten, der lige er flyttet ind, er kommet op i fulde omdrejninger, forventer ledelsen, at den kan overtage en del af arbejdet i formafdelingen, hvor den i samspil med virksomhedens 3D-printer kan lave forme, der førhen er blevet sat sammen, fuget og pudset ved manuel kraft  og det endda mere præcist, end det er muligt nu. På den måde vil robotten både overtage nogle af de mere monotone arbejdsgange samtidig med, at den frigør en masse medarbejderkapacitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der står måske seks mennesker der nu, og med robotten er det måske kun nødvendigt med én, som skal stå og være medbestemmende over, hvordan den arbejder. Det vil øge vores muligheder for at vækste på markedet,« mener Stellan Carlsson.

Øget kapacitet

Ud over at vækste på det nuværende marked gør salgschefen sig også forhåbninger om, at fabrikkens første robot, der højst sandsynligt får selskab af flere, kan være medhjælpende til, at Tunetanken kan begynde at angribe andre markeder.

»Vi har tidligere lavet store luftrensningsanlæg til både landbrug og dambrug, men har også måttet nedprioritere den del rent kapacitetsmæssigt. Men de store digitaliseringsskridt, vi tager nu med robotten, giver jo noget produktionskapacitet, så vi kan begynde at bevæge os ind på andre områder inden for landbrug end siloerne. Som eksempelvis biogas,« forklarer Stellan Carlsson og understreger, at automatiseringen »vil eskalere relativt hurtigt, hvis alt går som forventet.«

Automatisering og digitalisering er nemlig ikke fremmed for Tunetanken, der i mange år har været opsat på hele tiden at optimere og udvikle på alle faser af produktionen. Ifølge Stellan Carlsson var de derfor hurtige til eksempelvis at implementere 3D-print.

»Digitalisering er helt klart kommet for at blive, og vi ser selvfølgelig positivt på det og som en fremtidssikring af koncernen. Digitalisering er jo også med til at skabe trivsel i personalegruppen,« mener salgschefen, der er af den klare overbevisning, at medarbejderne ser lige så positivt på Tunetankens digitalisering, som han selv gør.

»De ser jo kæmpe fordele ved, at robotterne kan komme og være medarbejdere. De kører jo ikke af sig selv, men kræver, der står nogle folk bag dem der er stadig nogen, der både skal programmere dem og putte lidt fedt og lidt olie på dem. Og det er der, hvor vi virkelig ser den positive del: Det er med til at fremme medarbejdernes viden,« mener Stellan Carlsson.

»De mangler kollegaer og ved udmærket godt, at jo flere robotter, der kommer, des mere sikker bliver man på sin arbejdsplads. For det er jo et tegn på, at det går godt i en virksomhed, når man gør det her. Og så er det med til at udvikle os alle sammen.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger