NNIT: Ansøgerfeltet bliver bredere med digital rekruttering

4. maj 2020 kl. 13:15
SVP, People, Communication & Quality, NNIT, Brit Kannegaard Johannessen
Illustration: NNIT.
Coronakrisen har lynhurtigt gjort digital rekruttering til hverdag, og det vil betyde, at vi i fremtiden blandt andet vil se et større ansøgerfelt, siger Brit Kannegaard Johannessen, der er senior vice president i NNIT. »Jeg tror, vi får et mere rummeligt arbejdsmarked.«
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ansættelserne er fortsat flere steder i de forårsmåneder, hvor det meste ellers er sat på standby på grund af corona. I HR-afdelingerne er processerne på kontoret og møderne mellem mennesker blevet afløst af samarbejde og jobsamtaler online. Og den måde, HR-afdelingerne har været tvunget til at arbejde på, vil sætte sig spor i fremtidens ledelse og rekruttering. 

Det vurderer Brit Kannegaard Johannessen, der er senior vice president i NNIT i divisionen People, Communication, Marketing, IT & Quality. 

Se hele Tech Managements tema om rekruttering her

»Vi har fået prøvet digitale ansættelsessamtaler af i fuld skala, og vi kommer nok til at bruge dette hyppigere i fremtiden, ikke mindst på international rekruttering. Det gode rekrutteringsforløb handler meget om personlighed. Her skal nogle af os lige kalibreres til at gøre det samme digitalt, men her i foråret har vi fået trænet det igennem, fordi vi er blevet tvunget til at mødes på de digitale platforme. Derfor vil de fleste virksomheder se et rekrutteringsteam komme tilbage på kontoret med skærpede digitale kompetencer, og det passer måske bedre til den virkelighed, vi møder fremover,« siger Brit Kannegaard Johannessen. 

Diversitet

Den digitale rekruttering vil udvide ansøgerfeltet og på sigt påvirke diversiteten i ansøgerfeltet positivt, mener NNIT-chefen, der har været hos it-virksomheden siden 2010. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ansøgerens evner til at begå sig digitalt kommer mere i fokus, og det vil blive prøvet af allerede i ansættelsessamtalen. Hun håber, at det skifte vil give flere mod på at ansøge. 

»Måske kan en kandidat, der sidder i rullestol, få mere blod på tanden og større mod af dette her. Du får nemmere ved at søge job og kan stå stærkere i feltet, selvom du er i karantæne, kommer fra et udkantsområde og for eksempel har langt at rejse. En kandidat fra Frederikshavn får de samme vilkår som andre ansøgere, digitalt har alle sammen lige langt til vores kontorer i Søborg, Århus, Prag og resten af vores 11 globale lokationer. Som kandidat bliver du mindre begrænset af eventuel rejseafstand,« siger Brit Kannegaard Johannessen. 

Corona speeder brugen af digital rekruttering op

NNIT ansætter i gennemsnit en kandidat hver dag på globalt plan og har omfattende data på deres ansættelser. Endnu er den nye måde at rekruttere på ikke slået igennem i data, men Brit Kannegaard Johannessen forudser, at det på sigt vil vise, at geografien vil blive mere ligegyldig for ansøgerne.

Det vil betyde, at vi måske efter corona kan tale om et mere »rummeligt arbejdsmarked.«

»Det er lidt af en kliché, men der findes så mange ufatteligt dygtige it-folk, som ikke klarer sig specielt godt i en klassisk jobsamtale, men som er blændende i deres job. Det har vi set hundredevis af gange,« siger hun med henvisning til, at nogle kandidater vil klare sig bedre ved den digitale rekruttering. 

Empati på skærmen? 

Selvom ansættelsessamtaler og rekrutteringsforløb kan finde sted digitalt, er det ikke ensbetydende med, at de altid vil ske digitalt i fremtiden. 

Newsec rekrutterer fortsat nye medarbejdere på trods af corona-krisen: Her er, hvad HR-afdelingen har lært

Rambøll og den datadrevne rekrutteringsvirksomhed Master HR har for nylig påpeget over for Tech Management, at det digitale ikke vil kunne stå helt alene, men ofte vil blive suppleret med en traditionel samtale. Der vil stadig være mennesker at møde, når vi taler om human resources. 

Hos NNIT regner man heller ikke med at gå helt væk fra den traditionelle rekruttering. 

»Vi kan jo ikke sanse det hele menneske på et Skype-møde på samme måde. Vores sansede møde finder sted i forskudte frekvenser, når vi skiftes til at tale, og man ser sin samtalepartner på en skærm. Måske hakker billedet og lyden lidt en gang imellem. Mange af os savner at give hånd, starte med det lille ritual og varme op med småsnak ude ved kaffemaskinen og måske slutte mødet af med at grine i kor,« siger Brit Kannegaard Johannessen og fortsætter: 

»Det kan godt gå hen og blive lige lovlig effektivt. Med fare for at lyde bagstræberisk, så må skærmmøderne ikke gå hen og blive en undskyldning for at behandle mennesker med mindre respekt, empatien skal følge med.«

Ombord i mærkelige tider

Når man så har fået de rette folk ansat, ligger der en ny udfordring for HR-afdelingerne eller den HR-ansvarlige i at sørge for, at de kommer godt fra start, selvom de måske ikke kan komme på arbejde. 

Rambølls danske rekrutteringschef: Her kan SMV’erne vinde på rekruttering

De færreste er lige nu til stede på deres arbejdsplads som før corona, og det kan være svært for alle at håndtere, men det er især vanskeligt, hvis man som ny skal i gang i en virksomhed og dagligt kommunikere og samarbejde med folk, man ikke tidligere har haft en dagligdag med. 

»Når man kommer til som ny medarbejder, ligger der jo en stor tryghed i at møde andre, der også er nye, og komme ud i organisationen og bygge sit netværk op. Det kan være svært for både introverte og ekstroverte mennesker at gøre digitalt, det skal vi hjælpe lederne med at hjælpe dem med.  Vi sagde i sidste uge velkommen til 24, som normalt ville møde ind her på Østmarken i Søborg, men som nu får en buket blomster og en kasse med gaver og udstyr bragt ud af en taxachauffør. Det forbliver et fokuspunkt,« siger Brit Kannegaard Johannessen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger