Millennials gider kun arbejde for virksomheder, der tager et samfundsansvar

30. marts kl. 14:24
Grøn virksomhed
»Fire ud af fem millennials foretrækker at arbejde for virksomheder med klare ESG-mål,« siger Andrea Ruotolo, der er global chef for bæredygtighed hos Rockwell Automation. Illustration: Ingeniøren.
Automationsindustrien skal have styr på målene for miljø, det sociale ansvar og bæredygtighed.
Artiklen er ældre end 30 dage

Bæredygtighed er blevet et af de ord, næsten alle virksomheder skal forholde sig til – også automationsindustrien.

Det er ikke længere noget, der ligger på et tilfældigt skrivebord i administrationen, men en megatrend, fortæller Andrea Ruotolo, der er global chef for bæredygtighed hos Rockwell Automation.

Og konsekvensen er, at både de virksomheder, der leverer løsninger, og dem, der skal aftage udstyret og bruge det i produktionen, skal have styr på bæredygtigheden – eller på det lidt mere brede begreb ESG (Environmental, Social og Governance):

»Vi ved fra undersøgelser, at fire ud af fem millennials (personer født mellem 1981 og 1996, red.) foretrækker at arbejde for virksomheder med klare ESG-mål. Samtidig har vi spurgt vores kunder, og 97 procent af dem har indset, at bæredygtighedspolitikker og ESG er vigtig eller meget vigtig for deres forretning. Ikke alle har klare officielle udmeldinger, men de ved, at det rykker, og at de skal være klar,« siger hun til Ingeniøren.

Andrea Ruotolo er global chef for bæredygtighed hos Rockwell Automation.
Illustration: Rockwell Automation.

Hvad er den største udfordring for virksomheder i dag, når de skal løfte deres bæredygtighedsindeks?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Lige nu har vi generelt i verden stort fokus på CO2, men bæredygtighed bygger på alle tre søjler i ESG. Udfordringen er, at vi lige nu ikke har nok data til at forstå, hvordan de tre søjler er forbundet til hinanden og til virksomhedens øvrige nøgletal. Derfor arbejder vi meget i siloer. Men heldigvis er der enormt meget inerti i samfundet båret frem af en helt ny forståelse for blandt andet klimaforandringer. Her tror jeg, at hele SoMe-kulturen har gjort folk opmærksomme på, hvad der sker på verdensplan, så de har erkendt, at der er noget galt med vores brug af ressourcer, og hvordan vi håndterer affald.«

Hvordan vil du beskrive en bæredygtig produktionsvirksomhed?

»Det handler om at samle en masse delelementer, og til det har vi brug for certificerede data. Hvor kommer materialerne fra? Hvor kommer vandet fra, og hvad gør vi med affald? Derfor bliver sporbarhed for materialer og energiforbrug utrolig vigtigt. Det handler om at samle data fra mange forskellige systemer og sætte dem ind i en kontekst. Data bliver et udgangspunkt for de historier, vi har brug for for at kunne fortælle om bæredygtighed. Og så skal man være ærlig – det er langt bedre at melde ud, at man slet ikke er der, hvor man gerne vil være, når det kommer til ESG, men at man arbejder på det og har sat en proces i gang. Hellere det end at komme med overdrevne påstande omkring en proces, som man ikke kan dokumentere med data.«

Ud over kommende ansatte, hvorfra kommer så efterspørgslen på bæredygtighed?

»Alle steder fra! Især fra de kommende generationer af ansatte, men også fra kunder, der efterspørger virksomhedernes politikker og ESG-mål, og fra myndigheder på alle niveauer. Men en stor del af presset kommer også fra investorer, der forlanger, at virksomhederne har nogle klare mål og standardiserede rapporter, der viser en fremdrift. Europa har over de sidste 20-25 år været førende i verden, men lige nu rykker USA også og er ved at være på omgangshøjde. Men over det meste af verden er der også kommet en opmærksomhed på udfordringerne, om ikke andet for at kunne få adgang til markederne i de lande, der ligger forrest, når det gælder ESG.«

Eksisterede dit job for 10 år siden?

»Ja, der var nogle folk, som arbejdede med ESG og bæredygtighed dengang. Men i modsætning til i dag så var det måske gemt lidt væk i en HR-afdeling. Dengang var der også i højere grad fokus på at reducere omkostningerne. Men det er klart, at der dengang også var visionære ledere, som anerkendte behovet for at have klare mål og politikker for ESG – det var bare ikke en særlig vigtig rolle at have dengang.«

Fakta – CSR og ESG

Corporate Social Responsibility (CSR) blev oprindeligt beskrevet som en ramme for en virksomheds frivillige planer inden for miljø, samfund og ledelse. Senere er der også kommet lovmæssige nationale og EU-retlige krav indover. I Danmark har der været lovkrav om CSR-rapporter i alle store virksomheder siden 2009.
Environmental, Social and Governance (ESG) dækker over data om en virksomheds miljø og klima, virksomhedens sociale/samfundsmæssige påvirkning og den generelle styring af virksomheden. Der er her tale om målbare data ud over de finansielle. ESG har vundet frem de senere år, især blandt investorer og analytikere.
Der findes også andre måder at vurdere virksomheder på, og analyseinstituttet Corporate Knights rangerer hvert år 7.000 af verdens mest bæredygtige virksomheder. I 2021 kom Vestas ind på en førsteplads med Chr. Hansen som nummer to. Ørsted lå nummer syv, og yderligere to danske virksomheder lå i top 100 (Novozymes som nummer 35, og Coloplast som nummer 83).

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger