Medarbejderaktier styrker motivation og arbejdsglæde i softwarevirksomhed - men...

FlowIT
Illustration: FlowIT.
Øget motivation, arbejdsglæde og fællesskabsfølelse er tre positive effekter ved at sælge ud af virksomhedsaktier til medarbejderne, mener direktør i FlowIT Karsten Ley Poulsen. Men der er nogle væsentlige overvejelser, man skal gøre sig, inden man kaster sig ud i det.
25. april kl. 09:44
errorÆldre end 30 dage

»Alt det papirarbejde, tak skæbne. Mængden af bureaukrati har overrasket mig. Nu er vi jo en lille virksomhed, så det har revet nogle tænder ud. Men det hjælper på det, at det er et engangsarbejde, og det er helt sikkert det ekstra arbejde værd. Det kommer tifold igen,« mener Karsten Ley Poulsen, der sidste år lod sine medarbejdere købe aktier i FlowIT.

Umiddelbart inden overtog han efter 19 år som medejer det fulde ejerskab af selskabet, da han købte stifter Lars Toftegaard Olsen ud og overtog hans 50 procent. Efter overtagelsen ønskede Karsten Ley Poulsen at have en bredere ejerkreds, og da flere af medarbejderne igennem længere tid havde efterspurgt medarbejderaktier, lå det lige for.

»Jeg har jo arbejdet sammen med nogle af medarbejderne i rigtig mange år, og det, at vi er sammen om det, kunne jeg rigtig godt tænke mig. Det handler om fællesskab, og at vi trækker i samme retning. Nu har de også hånden på kogepladen,« siger Karsten Ley Poulsen og fortsætter:

»Det betyder, at der ikke er et 'dem' og et 'os'  medarbejdere kontra ejere eller ledelse. Nu deler vi ansvar og pligter og ydelse og nydelse. Og så tror jeg, det giver noget godt, at der er en direkte sammenhæng mellem ens præstation og ens økonomiske resultater.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Karsten Ley Poulsen ønskede at se, om medarbejderaktierne kunne give en ekstra dimension i samarbejdet, og det mener han, det har gjort. I hvert fald har FlowIT godt et år efter, processen gik i gang, vendt et minus på 200.000 kroner i 2020, til et overskud på 1,9 millioner kroner i 2021. Overskuddet kan dog ikke entydigt tilskrives medarbejdernes medejerskab, for flere omstændigheder som en ændret strategi, et skarpere produkt og øget efterspørgsel grundet corona og mere hjemmearbejde har givet medvind til den fynske it-virksomhed, der leverer projektstyringssoftware til offentlige myndigheder og private virksomheder.

»Jeg ved ikke, hvor meget medaktionærdelen fylder af det, men jeg tror klart, den fylder en del for motivationen og arbejdsglæden i dagligdagen.«

Beholder aktiemajoriteten

Ud over øget motivation, arbejdsglæde og fællesskabsfølelse har et andet væsentligt punkt haft betydning for Karsten Ley Poulsen.

»Det har betydet noget at kunne holde på medarbejderne ved at give dem en andel af den værdi, de selv er med til at skabe, så de ud over deres løn også får udbytte af den investering, de har lavet,« fortæller direktøren, der ligesom alle andre i branchen ved, at det ikke er helt ligetil at gå ud og finde ny kvalificeret arbejdskraft.

Og så har det også betydet mere ro for ham som leder:

»Det her med tillid er ufatteligt vigtigt. Når jeg ved, at mine medarbejdere også er medejere, får jeg endnu større tillid til, at de gør det rigtige. Det giver mere tillid og mindre kontrol. Jeg er jo lidt en kontrolfreak, men nu har jeg en anden ro, fordi vi er sammen om det her. Vi vil det bedste allesammen – det handler ikke bare om at malke koen, nu har vi et barn sammen. En virksomhed, vi skal udvikle.«

10 ud af 14 medarbejdere takkede ja til muligheden for at købe aktier i virksomheden, og de ejer hver især mellem en og tre procent, men Karsten Ley Poulsen er »lige gode venner med dem, der ikke valgte at købe sig ind«, og han slår fast, at det i dagligdagen er de rigtige løsninger og fagligheden, der er afgørende, og ikke hvor mange aktier man har i virksomheden. Desuden valgte FlowIT at tilbyde lån til de medarbejdere, der ikke havde råd til at købe aktier, så det ikke var personlige forhold, der skulle spænde ben for et ønsket medejerskab. Den mulighed valgte omkring en tredjedel at benytte sig af.

Karsten Ley Poulsen ejer stadig selv 73 procent af IT-virksomhedens aktier, og han er villig til at sælge yderligere ud på et senere tidspunkt:

»Jeg vil gerne holde fast i 66 procent, så jeg har den bestemmende indflydelse. Det er i hvert fald planen på den mellemlange bane. For det gør mange ting nemmere, tror jeg. I hvert fald for mig,« siger han og forklarer, at han gerne vil have, at han i samråd med bestyrelsen og ledergruppen i sidste ende kan træffe beslutningerne, når det er nødvendigt:

»Der kan jo opstå et eller andet, hvor der kan være behov for det, og jeg har haft utroligt meget glæde af det i det forgangne år, hvor vi har truffet mange store strategiske beslutninger.«

Forberedelse er vigtigt

Inden man vælger at gøre sine medarbejdere til medejere, er der ifølge Karsten Ley Poulsen en del ting, man skal overveje. En af dem er et ordentligt aftalegrundlag, en anden at forberede medarbejderne mentalt på medejerskabet.

»Der kan jo opstå nogle væsentlige ændringer i markedet, som gør, at man kommer i krise, og det pludselig går ned ad bakke. Så er der måske nogle medarbejdere, der tænker, at det er deprimerende eller hårdt, og som medejer kan det gøre, at man ikke sover godt om natten og føler sig presset. Det kan være skidt for dem personligt, men det kan også være skidt for deres produktivitet i virksomheden,« mener direktøren, der derfor har gjort meget ud af at fortælle sine folk om risikoen ved at gå ind som medejer:

»Det er vigtigt, at medarbejderne ved, at de potentielt kan tabe penge.«

Selv ligger han dog ikke søvnløs over en potentiel dalende produktivitet i firmaet, hvis der kommer en krise.

»Jeg tror, at mine folk er robuste og tværtimod vil øge produktiviteten. I krisetider vil de måske i endnu højere grad tænke, at de er en del af det her, og derfor vil de kæmpe lidt ekstra for at komme igennem. Men det er svært at vide, hvordan folk reagerer, når de bliver pressede, og instinkterne pludselig træder i kraft.«

Alt i alt opvejer fordelene langt de potentielle ulemper ved at give medarbejderne medejerskab, mener Karsten Ley Poulsen, der også har oplevet, at FlowIT’s kunder har taget godt imod, at ejerskabet nu er spredt ud over flere af de mennesker, de samarbejder med i det daglige.

»Kunderne har taget rigtigt positivt imod det. De fleste it-virksomheder bliver solgt til en eller anden kapitalfond eller en stor amerikaner. Og vi sælger aktierne til medarbejderne. Den historie er jo på mange måder positiv, synes jeg. Vi prøver at dele værdierne og holder arbejdspladserne i Danmark.«

Karsten L. Poulsens 5 gode råd til at give medarbejderne medejerskab
  • Stik fingeren i jorden, og afdæk interessen. Overvej, hvor mange aktier du vil af med, og om det kun er nogle særligt udvalgte medarbejdere eller alle, der skal tilbydes at købe.

  • Etablér et ordentligt aftalegrundlag. Det er vigtigt med klare retningslinjer for at undgå efterfølgende konflikt. Bogen "Ejeraftaler med medarbejderaktionærer" af Anja Staugaard Jensen og Lise Lauridsen har en god standardkontrakt, som vi tog udgangspunkt i. Vi lavede så få tilpasninger som muligt og markerede dem med rødt, så det var gennemskueligt for medarbejderne. Det er vigtigt, at aftalen er jævnbyrdig og ikke kun tilgodeser den ene part.

  • Sørg for en åben dialog. Vi holdt rigtig mange møder for at sikre afklaring om bl.a. ejeraftale for at få folk til at forstå den standard, vi har taget udgangspunkt i, og de tilpasninger, vi har lavet.

  • Få hjælp til det skattetekniske, så I overholder loven og får indrapporteret det hele rigtigt. Vi har haft stor glæde af vores revisor.

  • Hav en advokat med ind over det hele. FlowIT’s advokat har været en stor hjælp i hele arbejdet med at få renskrevet aftalegrundlaget.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger