Kvinder i it: Formål trækker mere end teknisk nørderi
»Det er jo fuldstændig fjollet med så stor en uudnyttet talentmasse – vi har simpelthen brug for arbejdskraften.«
Rektor ved IT-Universitetet Per Bruun Brockhoff taler med store bogstaver, for på ITU er man pinligt bevidst om, at danske kvinder er ringe repræsenteret på både it-uddannelserne og i virksomhederne. Og det samtidig med at otte ud af ti danske it-virksomheder ifølge Rambøll har store problemer med at rekruttere it-specialister.
Derfor har man på ITU siden 2015 haft et målrettet fokus på at øge antallet af kvindelige studerende. Med succes. I år udgjorde kvindelige studerende 38 pct. af de optagne, og det er ifølge rektoren »en all time high«, der ligger 6 procentpoint over landsgennemsnittet af optagne kvinder på it-uddannelser.
Midlerne til succesen er bl.a. forskellige arrangementer, hvor potentielle kvindelige studerende kan snuse til faget og møde unge kvinder, der ligner dem selv og allerede har deres daglige gang på ITU.
Kodecafeer lokker kvinder til
Et af de tiltag er Coding Café for kvinder, hvor gymnasiepiger eller nyudklækkede studenter inviteres ind for at prøve kræfter med kodning og få aflivet nogle stereotyper opfattelser af it-faget og dem, der læser det.
Rektor Per Bruun Brockhoff anslår, at 25 pct. af deltagerne ved arrangementerne for kvinder efterfølgende søger ind på en uddannelse ved ITU.
En af de unge kvinder er 22-årige Isabella Harries Magnusdóttir, som læser softwareudvikling på femte semester. Hun faldt i sin tid tilfældigt over Coding Café, og nu bruger hun selv sine torsdag eftermiddage på at ‘give faklen videre’ som underviser på caféen.
»Jeg kunne spejle mig i de piger, der underviste på Coding Café, for de mindede om mig, og det var rigtig fedt, for der var lidt en fordom om, at softwareudvikling er meget drenget,« siger Isabella Harries Magnusdóttir.
»Når jeg siger til folk, at jeg læser softwareudvikling, så er de sådan ‘arh vel, er du sikker på det?’, fordi jeg ikke ligner en stereotypisk gamer med ostepops på trøjen, eller hvordan folk nu forestiller sig, at en softwareudvikler ser ud. Den forestilling skal man have vendt.«
Noget med mennesker
Det kan også være en fordel at fokusere på noget andet end kodenørderi, hvis man skal tiltrække kvinder til it-uddannelser. Den erfaring har man gjort på Københavns Erhvervsakademi, KEA, som bl.a. søger for at fortælle de unge, hvilke typer af job man kan få med en it-uddannelse.
»Vi har gode erfaringer med at tiltrække kvinder – og også en anden type mænd end en traditionel it-studerende – der ikke er så interesserede i det tekniske nørderi, ved at fortælle om de samfundsdagsordner, man kan være med til at flytte, hvis man kan programmere,« fortæller uddannelsesdirektør Katja Munch Thorsen fra KEA.
Det kunne f.eks. være løsninger til sundhedsvæsenet.
»Vi bruger aspekter med samfund og mennesker, fordi det kan tiltrække et bredere felt af ansøgere, herunder kvinder. Vi giver dem det, man plejer at kalde ‘purpose’, med uddannelsen.«
Interesserer sig for brugerne
Også hos ITU bruger man de traditionelle kvindedyder til at tiltrække den uudnyttede talentmasse:
»Nyere forskningsresultater viser, at de unge kvinder i højere grad lader sig motivere, når de eksempler, der bliver brugt i computerscience-undervisningen, handler om noget menneskeligt, f.eks. i sundhedssektoren. Det har vi taget bestik af i vores eksempelmateriale,« siger Per Bruun Brockhoff og tilføjer hurtigt:
»Uden at falde i en anden grøft af stereotyper, hvor kvinder er på én bestemt måde. Så her er er det også værd at nævne, at vi på den måde også tiltrækker nogle andre mandetyper, der ellers ikke ville være gået den her vej.«
Isabella Harries Magnusdóttir, der læser på et de mere teknisk hårde fag med kun 20 pct. kvindelige studerende, deler opfattelsen af, at kvinder og mænd har lidt forskellige indgange til it.
»Jeg oplever, hvis man skal generalisere lidt, at de kvindelige studerende har en større interesse for brugerperspektiv, når de udvikler software. Og det fede ved ITU er den lidt bredere profil. Vi har selvfølgelig primært tekniske fag, men vi har også et par fag med lidt mere business-perspektiv på it. Den helhedsopfattelse af it hjælper lidt på tiltrækningen på piger, tror jeg.«
Branchen efterspørger kvinder
Både hos ITU og KEA oplever man en klar efterspørgsel fra de danske virksomheder på at få uddannet flere kvinder til it-branchen.
»De efterspørger at kunne sammensætte diverse teams, for hvis man har forskellig baggrund, har man også forskellige perspektiver på udfordringerne og forskellige input til løsningerne. Det kan ses på bundlinje, innovationstempo osv.,« fortæller Katja Munch Thorsen fra KEA.
Per Bruun Brockhoff supplerer:
»Der er forskningsmæssig evidens for, at mere diversitet i virksomhederne giver bedre og mere værdifulde løsninger – og mindre risiko for, at løsningen i sig selv har bias. Digitale løsninger er allerede vigtige for næsten alt det, der sker i samfundet – på alt fra sundhed til transport – og hvis vi ikke fra starten designer løsningerne med diversitet i udvikingsteamsene, så er der større risiko for blinde vinkler.«
Visma er en af de virksomheder, der er opmærksomme på at få flere kvinder ind i it-branchen. Selv har de 34 pct. kvindelige ansatte, og i oktober inviterede de 100 piger fra folkeskolen inden for til Girls’ Day in Science, der er arrangeret af interesseorganisationen Naturvidenskabernes Hus og har til hensigt at øge pigernes interesse for tech fra en tidlig alder.
Hos Visma fik pigerne mulighed for at få et indblik i både robotteknologi, kunstig intelligens og de kreative faser, der går forud for softwareprogrammering.
Karina Wellendorph, der er managing director hos Visma DataLøn og ProLøn, fortæller, at virksomheden engagerer sig i sådanne tiltag af to grunde:
»Det er vigtigt at have både mænd og kvinder i vores virksomhed, fordi det øger diversiteten og sikrer flere perspektiver på løsningerne,« fastslår hun, inden hun fortsætter:
»Det er selvfølgelig også vigtigt for os, at vores virksomhed afspejler samfundet, for vores kunder, og dermed brugerne af vores løsninger, er jo både mænd og kvinder.«
