I Energinet vender medarbejderne tilbage til endnu mere fleksibilitet

9. august 2021 kl. 11:28
Energinet work-life
Illustration: Thomas Tolstrup.
Balancen mellem arbejde og familie har længe stået øverst på dagsordenen i Energinet, og med et nyt tiltag rykker det endnu højere op. Målet er at ruste organisationen til den grønne omstilling, som kræver en agil, fleksibel og beslutningskraftig medarbejderstab, mener adm. direktør Thomas Egebo.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hæve-sænke-borde, kontorstole, skrivebordslamper og andre effekter er i øjeblikket på vej ud til Energinets 1.400 medarbejdere. I hvert fald de mange, der har sagt ja tak til at få en dublet af deres kontorplads fragtet hjem i privaten.

Selvom det er over et år siden, at coronanedlukningen sendte en stor del af medarbejderne hjem for at arbejde, er det kun en lille del af forklaringen på, at Energinet nu indretter formelle hjemmearbejdspladser for deres medarbejdere.

Kontormøblementet er nemlig først og fremmest den konkrete manifestation af et nyt initiativ, ‘Den fleksible arbejdsplads’, som adm. direktør Thomas Egebo lancerede sidste år, og som følger i halen på tidligere initiativer som for eksempel ‘Arbejdsliv i balance’, hvor der var fokus på stressforebyggelse og stresshåndtering.

Hensigten med det nye initiativ er at give medarbejderne så stor frihed som muligt til at indrette deres arbejdsliv, som det passer dem bedst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi giver medarbejderne ret til at ytre sig om, hvordan de kan tænke sig at indrette deres arbejdsliv, og så har lederen pligt til at høre efter. Vi afskaffer ikke ledelsesretten, men lægger op til, at man i arbejdsfællesskaber skal prøve at finde gode løsninger, hvor man tilgodeser de enkelte personers ønsker ud fra hensynet til arbejdsfællesskabet. Målet er at skabe mere arbejdsglæde og mere værdi på bundlinjen.«

Fremover forventer direktøren, at der vil være større tendens til, at medarbejderne møder op på arbejdspladsen, når de skal samarbejde om en opgave, og bliver hjemme, når det er hensigtsmæssigt.

»Tidligere mødte mange op og prøvede så at finde et sted væk fra storrumskontoret, hvor de kunne sidde i fred med en opgave. Den type opgaver kan man fremover løse hjemmefra.«

Nødvendigt for at styrke virksomheden

Muligheden for at tilbyde et fleksibelt arbejdsliv hænger ifølge direktøren nøje sammen med virksomhedens værdier: mod og tillid.

»Vi tager vores værdier alvorligt, og det her kræver både ledelsesmæssigt mod og tillid til medarbejderne. Nu skal det ikke lyde alt for hippieagtigt, men jeg tror på, at når man har fundet de gode lokale løsninger, så er det også den her form for indretning af arbejdspladser og arbejdsliv, der giver mest på bundlinjen. Det øger effektivitet og produktivitet, samtidig med at Energinet bliver mere attraktiv, moderne og interessant. Så vi gør det i sidste ende for at styrke Energinet.«

Og det er nødvendigt, hvis virksomheden skal kunne realisere sin strategi og vision om ’Grøn energi for en bedre verden’, understreger han:

»I anden halvleg af den grønne omstilling bliver hastigheden, kompleksiteten og uforudsigeligheden endnu højere. Skal Energinet klare den opgave, må vi være mere agile og fleksible og over­lade mere beslutningskraft til medarbejderne. Den ændring understøtter ‘Den fleksible arbejdsplads’, og det er vigtigt, hvis vi skal stå bedst muligt i forhold til den grønne omstilling.«

I hvor stor udstrækning man benytter sig af muligheden, er i sagens natur op til den enkelte, når målet er at give hver eneste medarbejder et skræddersyet arbejdsliv, forklarer direktøren.

»Det er meget vigtigt, at det ikke bliver en one size fits all-model. 

Vi stræber efter en fleksibilitet, hvor hver enkelt prøver at indrette sig så optimalt som muligt efter egne ønsker og behov under hensyntagen til fællesskabet.«

One size fits one

Den holdning deler Camilla Kring, der oprindeligt er uddannet civil­ingeniør og ph.d. i work life balance og indehaver af kursus- og konsulentvirksomheden Super Navigators.

Hun plæderer for, at hver enkelt skal finde sin egen rytme og balance i tilværelsen, og at balance mellem familieliv og arbejdsliv derfor ikke er en stangvare, men må skræddersyes til den enkelte og syes om med jævne mellemrum, så den passer til de aktuelle livsomstændigheder.

»Arbejdsliv og familieliv er foranderlige størrelser, og kigger vi på danske ingeniørarbejdspladser, er der et hav af forskellige måder at leve på: som single, i parforhold, i kernefamilier og med dine, mine og vores børn, hvor mange veksler mellem børnefri uger og uger med børn. Det kræver en fleksibel og skræddersyet model, hvor one size fits one.«

Spørger man Rie Gath, der er seniorkonsulent i afdelingen Investeringsplanlægning, System­ansvar samt AC-formand for de over 800 akademikere i Energinet, er det ikke underligt, at Energinet scorer en femteplads på balance mellem arbejde og familieliv, for emnet har været på dagsordenen i mange år; blandt andet var virksomheden meget tidligt ude med barsel til mænd.

Når det først slår igennem i Profilanalysen i år, skyldes det sandsynligvis, at virksomheden har været bedre end tidligere til at fortælle om det nye initiativ, blandt andet på de sociale medier, vurderer hun.

»Her bliver ikke set skævt til, at man skal hente børn, og vi har to dage fri ved barns sygdom. Det hedder heller ikke barns første sygedag hos os, for barnet er jo sjældent syg kun en dag. De to dage giver mere fleksibilitet på hjemmefronten og til arbejdsopgaverne, og man slipper for at skulle ‘lyve’ om den første reelle sygedag.«

Som mor til tvillinger på syv år har Rie Gath haft stor glæde af den fleksibilitet, der længe har været kutyme for i virksomheden.

»Jeg har haft al den fleksibilitet, jeg kunne bede om. For mig handler det om at kunne tilrettelægge min arbejdsdag selv; arbejde fem timer, holde en pause og så tage nogle lange dage på andre tidspunkter.«

Hun glæder sig over, at det med ‘Den fleksible arbejdsplads’ i endnu højere grad bliver muligt at planlægge sin tid og sit arbejdssted, men ser også en barriere.

»Initiativet er afhængigt af, hvor stor tillid leder og medarbejder har til hinanden, og hvordan man forventningsafstemmer. Overordnet fungerer det godt i Energinet, men der kan jo være enkelte steder, hvor en chef laver micro management. Det kunne jeg aldrig selv leve under – og det har jeg heller aldrig prøvet.«

En udfordring for lederne

Én ting er den personlige fleksibilitet, men man må også bøje sig mod hinanden for at få den fleksible kabale til at gå op, understreger Rie Gath:

»På det kollektive plan må man indgå kompromisser og finde ud af, hvordan man griber en opgave an. Skal vi komme ind på kontoret, eller kan vi arbejde hver for sig. Det kræver meget forventningsafstemning. Hvis en af mine kolleger har vagt, må vi indrette os efter det, og skal vi være færdige med et projekt, giver vi den en skalle og har nogle lidt længere arbejdsdage.«

Hun lægger dog ikke skjul på, at det kan være vanskeligt at holde balancen, når man er engageret i sit arbejde.

»Vi lægger nok flere timer, fordi vi er lidt nørdede og har en faglig stolthed, og så kan den faktiske arbejdsuge nå op på mere end de 37 timer.«

Thomas Egebo er sig bevidst, at det bliver svært for både medarbejdere og ledere at vænne sig til en ny måde at arbejde på.

»Som leder bliver det en udfordring at holde øje med, hvordan medarbejderne trives, hvis du ikke ser dem hver dag. Det bliver nok noget, vi skal sætte ekstra fokus på i vores arbejde med lederudvikling og i vores rejse mod det fleksible arbejdsliv.

Skåret ind til benet handler det om at skabe tillid og tryghed i organisationen og i forholdet mellem den enkelte medarbejder og lederen, hvis man vil udvikle en fleksibel arbejdspladskultur, forklarer Camilla Kring.

»Som medarbejder skal man føle sig tryg ved at tale om bekymringer og fejltagelser uden at frygte, at man kommer i forlegenhed eller bliver straffet, og ved, at man kan stille spørgsmål, hvis man er usikker på noget,« siger hun og tilføjer:

»Som leder skal man have en indlevelse i folks livssituation og kunne forstå, at one size fits one. Det kan siges meget enkelt: Indret arbejdet efter mine præferencer – og jeg skal give dig et hav af leverancer.« P

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger